Jobb helyre kerülnek az orosz „cetbörtön” lakói

A Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe, egy ott kialakítandó ideiglenes központba fogják áttelepíteni azt a csaknem száz fehér és kardszárnyú delfint, amely jelenleg egy illegális „cetbörtön” foglya az orosz Távol-Keleten – közölte Alekszej Gorgyejev orosz miniszterelnök-helyettes.

A Russzkij szigeten üzemelő, a nagytestű tengeri állatok tartására szolgáló központot alkalmassá kívánják tenni arra, hogy az odaköltöztetendő állatokat felkészítsék a természetes közegükbe való visszatérésre. Gorgyejev elmondta, hogy a delfineket majd csak fagypont feletti hőmérséklet mellett, a jég elolvadása után lesz szabad áttelepíteni.

Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja öbölben tavaly felfedezett „cetbörtön” akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat, amelyek közül négy egyed eltűnése után 11 kardszárnyú és 87 fehér delfin maradt életben, külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze és március 1-ig dolgozzanak ki megoldást a problémára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy az elnöki apparátus az ügyet továbbra sem tekinti lezártnak és azt az ellenőrző osztály hatáskörébe vonja.

A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata és más szervek is részt vesznek. Peszkov egyébként elismerte, a tudósok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy életképesek maradnak-e a természetben az emberi gondoskodáshoz szokott delfinek.

A fogva tartott állatok állapotát az állatorvosok jónak ítélték meg. Tervezett szabadon bocsátásukat megelőzően mindegyiket külön újból meg fogják vizsgálni és chippel fogják ellátni. Az akklimatizálásban részt vevő szakemberek munkáját az Összoroszországi Halgazdásági és Óceántani Kutatóintézet és annak vlagyivosztoki kirendeltsége koordinálja.

Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a „cetbörtön” üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy cég ellen. Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.