Enyhülhet az amerikai-kínai vámháború?

Salát Gergely Kína-szakértő szerint változás következik az amerikai-kínai vámháborúban, mindkét fél engedni fog, mert gazdaságaik leterheltek.

Az állami tévé keddi műsorában nyilatkozva hozzátette: ettől függetlenül biztos abban, hogy a következő évtizedek az amerikai-kínai konfliktusokról, ezek különböző megnyilvánulásairól szól majd.

Elmondta: a tárgyalások szempontjából fontos törvény kerül a kínai parlament, azaz az Országos Népi Gyűlés elé a ma kezdődő idei éves ülésszakon. A külföldi befektetésekre vonatkozó új törvényt érdemes lesz olyan szempontból elemezni, hogy mennyire biztosít engedményeket Amerikának – mondta. Megjegyezte, hogy az amerikai befektetőket mostohán kezelik Kínában, ezért ha a törvény kedvező lesz amerikai szempontból, akkor Kína engedett.

Kiemelte: az amerikai kereskedők nézőpontjából a legnagyobb probléma a kényszerített technológiatranszfer, vagyis hogy csak akkor fektethet be egy külföldi vállalat Kínában, ha a technológiáját átadja partnerének. Ha a törvény a sajtóban keringő változatát fogadják el, akkor jogilag nem kötelezik majd erre a külföldi cégeket – fűzte hozzá.

Amerika másik problémája, hogy nagy a kereskedelmi hiánya Kínával szemben, erre gesztusértékű válaszként Peking rábólintott egy 18 milliárd dolláros földgáz vásárlásra az Egyesült Államoktól – mondta Salát Gergely.