Die Welt: nagy a támogatottsága Orbán javaslatának

Több mint 80 százalékos a támogatottsága a Die Welt című német lap olvasói között Orbán Viktor miniszterelnök azon javaslatának, hogy a migráció körüli kérdések eldöntésére meg kell alakítani a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsát – mutatta ki a hírportál felmérése.

Egy online véleménykutatásokkal foglalkozó társaság, az Optinary által készített felmérés kedd délutáni állása szerint 5054 olvasó szavazata alapján 81 százalék egyetért azzal az állítással, hogy a schengeni övezet belügyminiszterinek tanácsa „hozzásegítene az EU-ba irányuló bevándorlás jobb irányításához”.

A szavazó olvasók 9 százaléka azzal az állítással ért egyet, hogy a javasolt intézmény hátráltatná az „európai megoldások” kidolgozását. A fennmaradó 10 százalék köztes, a két vélemény közötti álláspontot foglal el.

Az Optinary tájékoztatója szerint a felmérés „nem reprezentatív”.

Orbán Viktor a javaslatot a Die Welt kiadójához tartozó vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban megjelent interjúban ismertette, kiemelve, hogy a magyar-német „különbségek a migránskérdésben lelhetők föl, ezek a különbségek ugyan nem áthidalhatók, de kezelhetők”. Ennek érdekében a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereinek külön tanácsára kell bízni.

„A schengeni övezet belügyminisztereinek kellene egy erős testületet létrehozniuk, hogy az egész schengeni zónát érintő kérdéseket ott lehessen eldönteni úgy, ahogyan ezt szakemberek teszik, és nem úgy, mint a politikusok” – mondta Orbán Viktor.