Menekülnek a zsidók a tudomány városából

Aggasztó, ha a tudomány és az innováció egyik bástyájából kell antiszemita agresszió elől menekülni. Ez a helyzet Grenoble-ban.

A francia Alpok lábánál elterülő, újabban a tudományos kutatóközpontok egyik fellegváraként is emlegetett történelmi város minden ésszerűség szerint kedvező bázisa lehetne minden innovatív és fejlődéspárti polgárnak. Azonban a helyi vallásos zsidóság számára mindez nem elég indok a maradásra. Az utóbbi években ugyanis a közösség fele elmenekült a városból. Erről számolt be a JTA.

„Minden egyes antiszemita graffiti újra meg újra ráébreszt bennünket a veszélyre. Féltjük gyermekeinket az utcán, az iskolákban. Felelősségteljes szülőkként kénytelenek vagyunk megfelelő lépéseket foganatosítani.”

— fogalmazott Nissim Sultan rabbi, aki France Bleu Isère rádiónak arról beszélt, hogy gyülekezetének fele az elmúlt években új hazát választott magának azzal, hogy vagy elköltöztek az ország más részébe vagy kivándoroltak Izraelbe, Amerikába vagy Kanadába. Az ország keleti részén, Lyon közelében található, 160 ezer lakosú Grenoble-ban ma pár száz zsidó polgár maradt.

Hivatalos adatok szerint 2014 óta mintegy 20 000 francia zsidó távozott Izraelbe, és az elmúlt négy év emelkedő tendenciát mutat. Az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények növekedése nyomán más országokba is ezrek vándoroltak ki.

Sok ezren biztonságosabbnak ítélt vidékekre költöztek az országon belül.

A JTA jelentésében megemlíti: a múlt hónapban a hatóságok egy időre bezárták a városi Al-Kawthar mecsetet, mert az ottani imámok gyűlöletet szítottak és uszítottak, többek között a zsidók ellen.