Izrael krav magával hódítaná vissza Afrikát

Izrael diplomáciai kísérleteit katonai kiképzéssel erősíti Afrikában — állítja a The Times of Israel.

„Nagy mértékben nőtt a katonai együttműködés egyes afrikai országok és Izrael között” — állítja az izraeli 13-as csatorna híreire hivatkozva a The Times of Israel.

Mindez „egyenes következménye” Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kísérleteinek, hogy helyreállítsa vagy javítsa a zsidó állam kapcsolatát egyes afrikai országokkal.

Az izraeli lap idézte Netanjahu nemrég elhangzott beszédét a témában:

„Négyszer voltam Afrikában az elmúlt két év során…

Az afrikai vezetőket tisztelettel és megbecsüléssel kezeljük.

Úgy beszélünk velük, mint egyenlő felekkel, valódi bajtársias hangnemben”.

Benjamin Netanjahu 2017-es kenyai látogatása során. Forrás: YouTube.

A lap által említett országok, melyekkel Izrael katonai téren együttműködik, a következőek: Etiópia, Ruanda, Kenya, Tanzánia, Malawi, Zambia, Dél-Afrika, Angola, Nigéria, Kamerun, Togó, Elefántcsontpart és Ghána.

Aviezer Szegel ezredes, akit az afrikai katonai missziók különleges megbízottjaként említ a The Times of Israel, tisztázta, hogy a képzésben részt vett katonák nem fogják atrocitások elkövetésére használni új képességeiket, ugyanis azok elsősorban közelharcot és túszmentési ismereteket tartalmaznak.

Az izraeli lap kiemelte továbbá, hogy mivel számos afrikai ország vesz részt békefenntartó-missziókban Izrael szíriai és libanoni határán, így „előnyös lehet, ha ezeket az erőket izraeliek által kiképzett katonák vezetik”.

A lap szerint Izrael elvből nem működik együtt egyes más afrikai országokkal, melyek nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat.

Entebbe hőse az Óbudai Zsinagógában

Az óbudai zsinagóga közössége első kézből hallgathatta meg az egyik résztvevő, Rami Sherman kétórás előadását a túszmentő akcióról.