Több száz palesztin zarándok hagyta el Gázát

Több száz palesztin zarándok hagyta el a Gázai övezetet az Egyiptomba vezető rafahi határátkelőn keresztül, hogy Mekkába utazzon az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklat (umra) keretében. A határátkelőt öt év után először nyitották meg az umra miatt.

Egy palesztin tisztviselő a határátkelő gázai oldalán megerősítette, hogy a zarándokok első, mintegy 800 fős csoportja átkelt Egyiptomba, ahol autóbuszok várták őket, hogy a kairói nemzetközi repülőtérre szállítsák őket. A zarándokok onnan repülnek tovább a Szaúd-Arábiában található Mekkába, az iszlám szent városába.

Források a határátkelő egyiptomi oldalán megerősítették a palesztin zarándokokról szóló információkat, hozzátéve, hogy mióta az egyiptomi hadsereg műveleteket indított a Sínai-félszigeten tevékenykedő iszlamista fegyveres csoportok ellen 2014 elején, ez volt az első alkalom, hogy a határátkelőt megnyitották az umra miatt.

Egy rafahi palesztin biztonsági tisztviselő részleteket mellőzve közölte: a 800 emberből 15-től megtagadták a belépést Egyiptomba.

Izrael több mint tíz éve tartja blokád alatt a palesztin enklávét, a szomszédos Egyiptom is csak ideiglenesen szokta megnyitni határátkelőjét Gázával.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte: Kairó évente 2500 palesztinnak engedélyezi, hogy az észak-afrikai országon keresztül hajtsa végre a mekkai zarándoklatot, arab nevén a háddzsot.

A háddzs az iszlám öt pillérének az egyike, amelyet a hívőknek, ha egészségesek és megvan rá az anyagi lehetőségük, kötelező életükben legalább egyszer megtenniük. A zarándoklat ideje az iszlám lunáris időszámításának dzú al-hiddzsa nevű hava. 2019-ben ez augusztusra esik majd.