Szapír-díjat kapott Etgar Keret

Idén is átadták a magas rangú, 150 ezer sékel pénzjutalommal  járó irodalmi díjat Tel-Avivban. A Szapír-díjat Etgar Keret a Meghibásodás a Galaxis szélén című könyvének ítélte a zsűri. 

A Szapír-díjat évente ítéli oda az izraeli Szerencsejáték Alap az „izraeli gazdaság atyjaként” méltatott, 1975-ben elhunyt izraeli miniszter, Pinhasz Szapír tiszteletére. Ez a legmagasabb összegű és egyben a legismertebb izraeli irodalmi díj, amelyet idén már 18. alkalommal adtak át.

Etgar Keret

A díj célja a héber nyelvű irodalom ösztönzése, és a különleges írói munkásság jutalmazása. A díj magába foglalja azt is, hogy a könyvet arab, és egy további az író által kiválasztott idegen nyelvre is lefordítják.

A Meghibásodás a Galaxia szélén a globális zavarodottság élményét adja vissza. Izrael csak egy morzsa ebben a hierarchia nélküli világban, amelynek nincs egy meghatározott középpontja, nincs egy irányító eszméje. Etgar Keret nyelvén, és annak látszólagos könnyedségén keresztül nagyon mély szomorúság jön felszínre. Az elidegenedés, a magány és a világban való elhagyatottságunk az, ami a novellák különböző szereplőit egymáshoz köti. Keret a novella műfajából megteremtette korunk kifinomult és elengedhetetlen irodalmi kifejezésmódját – írta indoklásában a zsűri.

Etgar, kedvesem, aki a világ legkeskenyebb házával és a világ legszélesebb képzeletével rendelkezik, aki megtanít minket arra, hogy mindennapi nyelvezetünkből is egyetemes irodalmat teremthetünk, amely nem ismer határokat, és hogy a legkevesebb szó és a legnagyobb szív harmóniában élhet ugyanabban a személyben.” – Reuven Rivlin államelnök ezekkel a szavakkal gratulált az írónak.