Már nem realitás a kétállami megoldás?

Az izraeli országos átlagnál gyorsabban növekszik Júdea és Somron zsidó népessége. Egy év alatt több mint 3 százalékos volt a növekedés. Baruch Gordon, a térséggel foglalkozó izraeli szakember szerint a demográfiai változás rá fogja ébreszteni a nemzetközi közösséget arra, hogy ideje felhagyni a kétállami megoldás erőltetésével. Már egyes palesztin vezetők is belátták, hogy erre nincs esély. Gordon szerint az izraeli baloldalon is egyre többen osztják ezt a nézetet – írja a zsido.com a The Times of Israel cikke alapján.

Jelenleg Júdea és Somron területén mintegy 130 zsidó település található, amelyek lakossága 2019. január elsején 449 508 fő volt. Ez 3.3%-os növekedést jelent az elmúlt évhez képest, és 20.61%-os növekedést az elmúlt öt évhez képest. A teljes izraeli lakosság 2008-ban 1.9% százalékkal nőtt, és meghaladta a 8.9 millió főt.

Báruch Gordon, a terület demográfiáját kutató intézet vezetője elmondta, hogy a kimagasló növekedést nagyban elősegítette a Trump-kormány Izrael-barát magatartása, amely – elődeitől eltérően – nem a hatnapos háborúban felszabadított országrészen épülő zsidó közösségeket tekinti a béke akadályának.

A megváltozott amerikai hozzáállást látva az izraeli kormány több építési engedélyt adott ki az elmúlt két évben, mint azt megelőzően, és több nagyobb volumenű építési projekt vette kezdetét, amelyeket csak a következő években foglalnak el az új lakók. Ez azt is jelenti, hogy a közeljövőben még nagyobb arányú növekedés várható. A növekvő lakosság igényeit kielégítendő Izrael jelentős infrastrukturális fejlesztéseket is végez e térségben.

Modiin Ilit  fotó: wikimedia commons

Ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor húsz év múlva Júdeában és Somronban a zsidó lakosság létszáma átlépheti az egymillió főt. Ezekben az adatokban nem szerepelnek Jeruzsálem 1967-ben felszabadított negyedei, ahol jelenleg 320 000 zsidó él, akiket a nemzetközi közösség többsége szintén “telepesnek” tart.

Júdeában és Somronban leginkább kistelepülések (közösségi települések, kibucok és mosávok) találhatók, de felépült több nagyváros is. A legnagyobb város a Jeruzsálem és Tel-Aviv között fekvő és kizárólag harediek által lakott Modiin Ilit (másnéven Kiriját Széfer), ahol 75 000 ember él, ezt követi a főváros és Bét Semes között található, szintén haredi város, Bétár Ilit, mely 60 000 ember otthona. A harmadik helyezett a főleg világi zsidók által lakott Máále Ádumim 41 000 fővel, melyet a térség egyetemi városa, Áriel követ 20 000 lakossal.

A felmérés szerint a növekedés hasonló ütemű volt mind a nagy településközpontokban, mind a távolabbi, elszigeteltebben fekvő területeken.

Gordon szerint a lakosság bővülése több tényezővel magyarázható: a Júdeában és Somronban élő zsidók kétharmada vallásos életmódot folytat (hozzávetőlegesen fele-fele arányban harediek és vallásos-cionisták), tehát sok gyermeket vállalnak. Emellett a lakásárak, bár Izrael többi területéhez hasonló ütemben drágultak, még mindig kedvezőnek számítanak sok településen.

Az árakat mérséklendő, egyre több kistelepülésen emelnek többemeletes háztömböket családi házak helyett. Az olcsóság természetesen relatív: egy átlagosnak mondható, 4-5 szobás, emeleti lakás is legalább egymillió sékel (75 millió Ft) körül van.

Gordon úgy véli, hogy a demográfiai változás rá fogja ébreszteni a nemzetközi közösséget arra, hogy ideje felhagyni a kétállami megoldás erőltetésével. “Azok, akik továbbra is a kétállami megoldásról beszélnek, véleményem szerint elvesztették minden realitásérzéküket és nem akarják tudomásul venni a tényeket.Olyan palesztin vezetők, mint Tarek Abbasz (Mahmud Abbasz fia) vagy Muhamad Dahlan, akit sokan a következő palesztin elnöknek tartanak, is belátták, hogy nincs esélye annak, hogy még egy arab államot hozzanak létre a térségben. Az izraeli baloldalon is egyre többen osztják ezt a nézetet” – mondta.

A közelmúltban Netanjahu miniszterelnök is kijelentette, hogy a Földközi-tenger és a Jordán-folyó között csakis Izrael számára van hely, a palesztinok pedig nagyfokú autonómiával rendelkező településlánc felett rendelkezhetnek.