Elnök-ellenes tiltakozások a volt Jugoszlávia területén

Szerbek és montenegróiak is vezetőik ellen tüntettek a hétvégén: egyre többen az autoriter és korrupt hatalommal szemben. 

Hónapok óta protestálnak déli szomszédaink az őket vezető elnökök és a kormányok ellen. Szerbiában immár 13. hete tüntetnek Aleksandar Vucic elnök ellen. A demonstrálók a legnagyobb gondnak a fiatalok elvándorlását, a média elnyomását, és a mindenre kiterjedő diktatúrát nevezték.

A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt, ám az „Egy az ötmillióból” elnevezésű tiltakozássorozatnak eddig semmilyen eredménye nem volt.

A tüntetések jelmondata az „Egy az ötmillióból” lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, hogy akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. A tiltakozások mára már Szerbia több mint hatvan városára kiterjedtek, és a hét majdnem minden napjára jut valahol egy demonstráció.

Ugyacsak ezrek tüntettek a montenegrói Podgoricában, ahol Milo Djukanovic államfő és a kormánya ellen a tiltakozók negyedik hete követelik, hogy az állítólagos korrupciós ügyek és hivatali visszaélések miatt mondjon le az elnök, illetve hogy állítsanak fel szakértői kormányt.

„Milo tolvaj” és  „Mondjon le!” – ezeket a feliratokat lehetett a leginkább látni a szombat esti podgoricai tiltakozáson, amelyet civil aktivisták és újságírók szerveztek, mert elegük lett az évtizedek óta tartó visszaélésekből, valamint Milo Djukanovicból, aki elnökként és miniszterelnökként majdnem harminc éve irányítja Montenegrót.

A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy Dusko Knezevic – Milo Djukanovic egykori szövetségese – korrupcióval, hivatali visszaéléssel és kétes ügyletek lebonyolításával vádolta meg az elnököt, illetve az általa vezetett Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS). Dusko Knezevicet a vádak elhangzása után hazájában el akarták fogni, ám később kiderült, hogy külföldön tartózkodik, így pénzmosás, adócsalás és zsarolás miatt nemzetközi elfogatóparancs kiadását is kezdeményezték ellene.