Egy zsidó kislány története nyerte a Costa Book Awards nagydíját

Egy zsidó kislány megmentéséről szóló életrajzi mű, a The Cut Out Girl nyerte el a rangos brit Costa Könyvdíj a  Costa Book Awards nagydíját.

Bart van Es oxfordi professzor, 2018. augusztus 2.-án megjelent The Cut Out Girl című művének főhőse egy fiatal zsidó lány, akit a szerző nagyszülei bújtattak a második világháború idején. Bart van Es a könyvben felidézi, hogy a holland kislányt kilencévesen fogadták be a nagyszülei még azelőtt, hogy a gyermek szüleit az auschwitzi haláltáborba hurcolták volna.

Az egykori főszereplő  kislány Lien de Jong, aki ma már nyolcvanöt éves nagymama személyesen is részt vett a londoni díjátadó ceremónián. Bart van Es a Costa Év Könyve elismeréssel 30 ezer fontos azaz 10,8 millió forintos pénzdíjban is részesült. A nagydíjat odaítélő zsűri elnöke, Sophie Raworth, a BBC News újságírója a regényt szenzációs és izgalmas műnek, az év rejtett gyöngyszemének nevezte.

Bart Van Es’ The Cut Out Girl named Costa Book of the Year

‘Without family you don’t have a story. Now I have a story,’ said Lien de Jong, the 85-year-old woman whose harrowing story is at the heart of Bart van Es’s …

Az év könyvét minden évben a Costa Könyvdíj öt kategóriájának győztesei közül választják ki. A The Cut Out Girl az életrajzi mezőny díjazottja volt. A legjobb regénynek járó díjat a 27 éves ír Sally Rooney kapta Normal People című könyvéért. A legjobb elsőkönyves szerző Stuart Turton lett, a The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle című sci-fi thrillerével.

Költészet kategóriában JO Morgan, Assurances című verseskötetével győzött. A legjobb gyermekkönyv díját pedig Hilary McKay vehette át The Skylarks’ War című írásáért. A Costa Könyvdíj nagydíját tavaly posztumusz Helen Dunmore-nak ítélték oda Inside the Wave című utolsó versgyűjteményéért.