Budapest ad otthont a világ vezető migrációkutató szakértőinek

A globális migráció témáját elit szakértők, politikusok és társadalomtudósok vizsgálják a Mathias Corvinus Collegium szervezésében március végén.

Világszinten is kiemelkedő vendégelőadók, közöttük egykori és jelenlegi meghatározó politikusok, társadalomkutatók is részt vesznek azon a budapesti konferencián, amlyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervez.  Az „MCC Budapest Summit on Migration” elnevezésű eseményen az előadók között szerepel Douglas Murray az „Európa furcsa halála” című könyv szerzője is.

Korunk sorskérdése a migráció. A rendezvénnyel egy olyan egyedülálló kezdeményezést kívántunk felvállalni, amely szakmai fórumot teremt a témában hitelesen és magas szakmai színvonalon nyilatkozó valló – esetenként különböző nézőpontokat valló – hazai és külföldi politikai-, tudományos- és közélet jelentős szereplői számára

– fogalmaz meghívójában Szalai Zoltán, a szervező Mathias Corvinus Collegium ügyvezetője.

A március 22-24. között a Várkert Bazárban tartandó konferencián több nézőpontból is részletesen elemzik a migráció kérdését kitérve annak társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai Uniót érintő hosszútávú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.

A konferencia nyitányaként az iszlamizáció egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású holland-amerikai íróval ismerkedhetnek meg a résztvevők. A második napon felszólalnak majd a migráció kérdésében eltérő módon, mégis egyaránt érintett országok magas rangú képviselői, köztük Ausztrália, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Dánia, Csehország és Spanyolország korábbi kormány- és államfői, valamint volt és jelenleg is aktív miniszterei, illetve parlamenti képviselői.

Prezentációt tart Douglas Murray neokonzervatív brit író is, aki az „Európa furcsa halála” című könyvével tett szert nemzetközi hírnévre, de előad Moszab Hasszán Juszef is, aki az egyik Hámász alapító fiaként az izraeli titkosszolgálat egykori beépített ügynöke volt a terrorszervezetben. Egy másik titkosügynök is színre lép: Aimen Deant, az al-Kaida korábbi Oszáma bin Ládennek felesküdött tagját, majd lebuktatásáig az MI6 (brit titkosszolgálat) beépített ügynökét is Budapestre várják.

A rendezvényen angolszász hagyományok szerint szabályozva, de modernebb felfogásban rendeznek több izgalmasnak ígérkező vitát is. A szervezők szerint érdemes időben ezekre jelentkezni, ugyanis a vitákhoz külön regisztráció szükséges, és maximum 60 főt engednek majd be a terembe. A mindenki számára nyilvános rendezvényen a részvétel ingyenes, ám minden esetben regisztrációhoz kötött. A konferencia programjáról és a jelentkezés módjáról bővebb információ az esemény honlapján olvasható.