Szülés 50 fölött?

Izraeli tudósok legújabb kutatásai igazolják, hogy lehetséges 50 éves kor felett gyermeket szülni az anya és a gyermek különös veszélyeztetése nélkül.

A bersevai Soroka Egészségügyi Központ orvosai, és a Ben-Gurion Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy ötven év feletti terhességnek mennyire növekszik a nőre és magzatára leselkedő kockázat a fiatalabb anyákhoz képest. 

A kutatók megállapították, hogy a teherbeesés korának felső határa, a gyógyászati és technológiai fejlődésnek köszönhetően exponenciális növekszik az elmúlt évtizedekben, ideértve a lombikban és petesejt átültetéssel végrehajtott megtermékenyítéseket is.

Izraelben 2017-ben 1300 szülést regisztráltak 45 év fölött, akik között többen 50 évesnél is idősebbek voltak.

Négy évvel azelőtt ez a szám még csak 950 volt.

A kutatásban 68, 50 év feletti nő terhességének kimenetelét vizsgálták meg, akik az elmúlt években szültek gyermeket. Meglepetéssel állapították meg, hogy a terhességeknek mindössze a fele igényelt mesterséges megtermékenyítést, a többiek természetes úton termékenyültek meg.

További meglepetést okozott a felismerés, hogy bár a 40 fölötti terhességek több komplikációval jártak, mint a fiatalabbak, viszont az 50 fölötti anyák között semmivel nem volt nagyobb ez az arány, mint a 40 és 50 év közöttieknél.

Az egyik vezető kutató, Ejal Siner professzor elmondta, hogy semmi kétsége afelől, hogy

évről évre több 50 év fölötti gyermekszülésekkel fognak találkozni a szülészeti klinikákon.

Leszögezte, hogy 40 éves kor után minden terhesség kockázata magas, ezért folyamatos orvosi felügyeletet igényel, de ez a kockázat nem növekszik a kor előrehaladtával arányosan.