Százezrek tüntettek a rasszizmus ellen Milánóban

Békés együttélést sürgettek olaszok és migránsok között, az egyre erősebbé váló migránsellenesség megfékezésével. 

Bevándorlók és olasz civilszervezetek is részt vettek a szombat délután Milánóban tartott, rasszizmus- és diszkrimináció-ellenes tüntetésen, amelyen mintegy 250 000 ember vonult fel – közölte az MTI.

Az elsők az emberek! jelszóval meghirdetett demonstráció az Elsők az olaszok! politikai jelszóra kívánt válaszolni, amellyel Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője címkézte fel az illegális migráció leállítását célzó kampányát.

A farsangi felvonulásra emlékeztető színes menetben Olaszországban élő bevándorlók, civilszervezetek, baloldali politikusok, szakszervezetek, valamint az olasz kulturális és közélet ismert személyiségei is ott voltak. A transzparensek békés együttélést sürgettek olaszok és migránsok között, az országban – a tüntetők szerint – egyre erősebbé váló migránsellenesség megfékezésével.

Giuseppe Sala balközép milánói főpolgármester vízválasztónak nevezte a megmozdulást. Hangsúlyozta, hogy „Milánó városa válhat annak a másik Olaszországnak a vezető erejévé, amely nem kíván a kormány keltette félelemben élni”. Milánóban utoljára 2017 májusában rendeztek hasonló megmozdulást, akkor mintegy 100 ezer résztvevővel.