A luxemburgi miniszterelnök muszlim országokon kérte számon a saría-törvénykezést

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke kimondta: homoszexuális házassága miatt több országban halálra ítélnék. Az Európai Unió és az Arab Liga csúcstalálkozóján a melegek jogaival kapcsolatos feladatokra hívták fel a figyelmet.

Xavier Bettel az első EU-s vezető politikus, aki azonos nemű partnerrel házasodott. Ennek okán kérte számon a muszlim világ számos jelenlévő országát az EU és az Arab Liga csúcstalálkozóján.

A homoszexualitást Szaúd-Arábiában, Szudánban és Jemenben a saría-törvény által halállal büntetik. A régió többi országában, Algériában, Marokkóban, Ománban, Tunéziában, Szíriában, Kuvaitban, és az Egyesült Arab Emírségekben is tiltják az azonos neműek kapcsolatát.

Xavier Bettel. Forrás: MTI.

Szíria, amelyet az Arab Liga felfüggesztett, nem volt jelen a csúcstalálkozón.

„A hallgatás nem volt lehetőség számomra”

— osztotta meg Twitter-oldalán véleményét Bettel.

Xavier Bettel on Twitter: „Nichts sagen war für mich keine Option.XB https://t.co/g19bc88V1H / Twitter”

Nichts sagen war für mich keine Option.XB https://t.co/g19bc88V1H

A luxemburgi miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a homoszexualitás Egyiptomban nem illegális, de az LGBT-embereket gyakran letartóztatják. Az egyiptomi elnök, Abdel Fatah al-Sisi a Human Rights Watch jelentése szerint politikai stratégiának tekinti a melegek és a transzneműek üldöztetését.

A csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón azonban európai vezetők, így Jean-Claude Juncker mellett állva az egyiptomi enök megvédte a halálbüntetést, és elutasította az emberi jogi helyzet kritikáját.

„Két különböző kultúra vagyunk… A mi prioritásunk az, hogy megőrizzük országainkat.”

Az EU legtöbb elnöke és miniszterelnöke részt vett a csúcstalálkozón, míg a legvitatottabb arab vezetők távol maradtak, köztük a szudáni elnök, Omar al-Bashir, akit háborús bűncselekménnyel vádolnak, illetve Szaúd-Arábia koronahercege, Mohammad bin Salman.

Az európai jogrend nehezen tud válaszolni a migráns közösségek normáira

A Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója szerint a nyugati országokban még nem születtek meg azok a jó válaszok, amelyekkel az európai normákhoz tudnák igazítani a bevándorló csoportok szokásait.