Venezuelai válság: Washington bekeményít

Washington újabb szankciókat vetett ki Venezuelára, Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja pedig további lépéseket helyezett kilátásba Venezuela ellen.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken Nicolás Maduro elnök hat magas rangú  hívét –  katonai és rendőri vezetőket  –  sújtotta büntető intézkedéssel.

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közlemény szerint a hat tisztségviselő irányította azokat a csoportokat, amelyek megakadályozták a határon veszteglő segélyszállítmányok bejutását az országba.

„Maduro biztonsági erőit sújtjuk büntető intézkedésekkel, válaszul az elítélendő erőszakra, a tragikus halálesetekre és a beteg és éhező venezuelaiaknak szánt élelmiszerek és gyógyszerek lelkiismeretlen megcsapolására” – fogalmazott a kommünikében Mnuchin.

A tárcavezető leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is célpontjainak tekinti azokat a Maduro elnökhöz hűséges embereket, akik meghosszabbítják a humanitárius válság áldozatainak szenvedéseit. Washington hétfőn már hozott szankciókat, akkor négy venezuelai kormányzó ellen, akik szintén Maduro elnök szövetségesei.

A szankciók értelmében az intézkedések által sújtott egyének amerikai vagyonát befagyasztják és az amerikai vállalatoknak megtiltják, hogy bármiféle üzleti kapcsolatot tartsanak fenn velük.

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja a minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján közölte: Washington további „megfelelő lépéseket” tervez Nicolás Maduro kormányzata ellen. Abrams a venezuelai elnök társai elleni további beutazási megszorításokat említett.

Abrams aggodalmát hangoztatta azt illetően, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető biztonságban visszatérhet hazájába. Egyúttal közölte: Washington fontolgatja, hogy átmeneti védett státust biztosít venezuelai állampolgároknak.

A különmegbízott elmondta: az amerikai kormány egyeztet más államokkal annak érdekében, hogy a nemzetközi közösség egységesen és erőteljesen gyakoroljon nyomást a venezuelai vezetésre.