Véget ért a túszdráma Mogadishuban

A szomáliai biztonsági erők a főváros Mogadishuban végeztek az al-Shabaab iszlamista csoport öt fegyveresével, akik előző napi robbantásos merényletük után egy belvárosi épületben túszokat ejtve elbarikádozták magukat – közölték rendőrségi tisztviselők, hozzátéve: a támadók megölésével lezárult a közel egy napon át tartó ostromállapot.

A fegyveresek pénteken tüzet nyitottak katonákra és az amerikai kiképzésű biztonsági erők helyszínre vezényelt tagjaira is.

A szomáliai belügymininiszter délutáni közlése szerint a biztonsági erők részt vettek a terroristák által ejtett és élő pajzsként használt civil túszok kiszabadításában.

Az összecsapásokra a város egyik legforgalmasabb utcájában került sor, ahol csütörtökön a szélsőségesek egyik öngyilkos merénylője levegőbe röpítette autóját, majd társai tüzet nyitottak a környéken lévőkre. Az al-Shabaab támadásában a legfrissebb adatok szerint 35-en haltak meg és több mint 80-an megsebesültek.

A Maka al-Mukarama hotelnél elkövetett merénylet célpontjai a szállóban tartózkodó magas rangú kormányzati tisztségviselők voltak. A szélsőségesek az elmúlt években már többször követtek el véres támadást a hotel és rangos szállóvendégei ellen.

Időközben az Egyesült Államok hadserege pénteken bejelentette, hogy egy Szomália középső részén végrehajtott csütörtöki légicsapásban az al-Shabaab 26 harcosával sikerült végezni. Ezt megelőzően ezen a héten a csoport 55 tagját ölték meg légicsapásokban.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és iszlám törvénykezést vezessen be Szomáliában. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében országszerte rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen.

Az Afrikai Unió csapatai 2011-ben kiűzték a szélsőségeseket Mogadishuból, majd azokból a nagyobb városokból, ahol megvetették lábukat, azonban vidéken még mindig jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt.

Az iszlamisták elleni harcot az Egyesült Államok is segíti. Washington 50 légicsapást hajtott végre Szomáliában 2018-ban. A támadások száma jelentősen nőtt Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta. Idén eddig 23 amerikai légicsapást hajtottak végre a kelet-afrikai országban, és ezek sok áldozatot szedtek a szélsőségesek között.