Tömeghalál a kamionban: júniusban várható jogerős ítélet

Június 6-án kezdi a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy másodfokú tárgyalását a Szegedi Ítélőtábla – közölte a bíróság az MTI érdeklődésére.

A közlemény szerint a bíróság öt tárgyalási napot tűzött ki, és előreláthatólag június 20-án hirdet határozatot.

A Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött. Júniustól naponta szállítottak illegális bevándorlókat embertelen körülmények között, zárt, sötét, levegőtlen tehergépkocsikba zsúfolva Ausztriába és Németországba.

A bűnszervezet tagjai augusztus 25-én hajnalban 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A kamion Ausztriába indult, a járművet a negyedrendű vádlott vezette, előfutóként pedig három társa haladt előtte.

A bezárt emberek röviddel az indulás után kiabálással és dörömböléssel jelezték, hogy nem kapnak levegőt, ezt a sofőr és egyik társa is hallotta. A problémát telefonon jelezték a bűnszervezetet vezető elsőrendű vádlottnak, aki többször is azt az utasítást adta, ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába.

A vádlottak követték az utasítást, ennek következményeként a raktérbe zsúfolt 71 ember az indulástól számított három órán belül – még magyar területen – gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A vádlottak – miután átlépték az osztrák határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leálló sávjában Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott és védő fellebbezett enyhítésért vagy felmentésért. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az első fokon végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta. Az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottra életfogytig tartó, a bűnszervezetben közreműködő többi vádlottra pedig hosszabb szabadságvesztés kiszabását kérte.