Több pénz jut a brit zsidóság biztonságára

Jelentősen növelik a zsidó intézmények biztonságára fordítható összeget – jelentette be a brit belügyminiszter. 

Teljességgel elfogadhatatlan az, hogy az antiszemitizmus rekord-magasságokban van Nagy-Britanniában. Ennek semmi helye a modern társadalomban, mindannyiunknak lépnünk kell ez ellen. Minden erőmmel azon vagyok, hogy országunk ne lehessen terepe azoknak, akik  támogatják a zsidó emberek elleni erőszak bárminemű megnyilvánulását –

fogalmazott Sajid Javid brit belügyminiszter egy szerdai eseményen, amelyet a Community Security Trust (CST) antiszemitizmus-figyelő szervezet rendezett.

Szavának súlyt adva a politikus bejelentette: a korábbi éves 13,4 millió fontos belügyi keretet 600 ezer fonttal emelik. Ez az összeg kizárólag zsinagógák, iskolák és egyéb zsidó szociális intézmény védelmére elkülönített költségvetés.

A CST nemrég közölt jelentése szerint sosem történt ennyi zsidóellenes atrocitás az Egyesült Királyság modernkori történelmében: három éve fokozatosan nő az antiszemitizmus. A szervezet szerint 2018-ban 1652 alkalommal jelentettek be antiszemita motivációjú incidenst, ami 16%-kal több a korábbi évhez képest, amikor 1420 eset került napvilágra. 2016-ban még „csak” 1375 ilyen jellegű megnyilvánulást rögzített a szervezet, így a mostani adat három éve romló tendenciát mutat.

„Ez a támogatás megerősít bennünket abban, hogy a zsidó közösség nincs egyedül” – fogalmazott a CST vezetője, David Delew.