Megkezdődött a támadás az Iszlám Állam utolsó bástyája ellen

Megkezdték a támadást a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) a kelet-szíriai Baghúz ellen, amely az Iszlám Állam terrorszervezet kezén lévő utolsó település ebben az országban – jelentették pénteken a hírügynökségek.

Az SDF parancsnokai a napokban többször kijelentették, hogy az evakuálás befejezésével azonnal megindítják a végső offenzívát az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó megmaradt területén bujkáló dzsihadisták ellen, akik közt vélhetően sok a külföldi.

A kitelepítés immár befejeződött, ezért kerülhetett sor az offenzíva megindítására – derült ki Musztafa Bálinak, az SDF szóvivőjének mikroblog-bejegyzéséből. Baghúz eleste azt jelentené, hogy az Iszlám Állam elveszítené az ellenőrzése alatt álló terület egészét Szíriában.

Musztafa Báli a Reuters hírügynökségnek azt mondta, Baghúzban egyetlen civil sem maradt, az SDF pedig addig folytatja a harcot, ameddig teljesen meg nem semmisítik a terroristaszervezetet. Elmondása szerint a harcok kezdetekor nehézfegyvereket is bevetettek.

„Kemény összecsapásra számítunk”

– tette hozzá.

A térségből több mint egy hete kezdték meg a civilek kitelepítését, több dzsihadistát pedig, akik megadták magukat az SDF csapatainak, átadtak Iraknak.

Baghúz eleste mérföldkőnek számítana az Iszlám Állam ellen tartó több éves harcban. Az egykori „kalifátus” területe, amely eredetileg Irak és Szíria részeit foglalta magába, évek óta folyamatosan zsugorodik. 2017 decemberében az akkori iraki miniszterelnök, Haider al-Abádi már bejelentette, hogy az országot megtisztították a dzsihadistáktól.

A harcok súlypontja tavaly átkerült Szíriába, ahol az iraki határ mellett lévő Deir-ez-Zór tartomány ellen az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció támogatását bíró SDF hónapokkal ezelőtt indított offenzívát.