Ismeretlen ellenzék döntené meg az észak-koreai rezsimet

Egy száműzetésben élő, a nemzetközi színtéren ismeretlen észak-koreai ellenzéki csoport bejelentette pénteken, hogy ellenkormányt alakított azzal a céllal, hogy megdöntse Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hatalmát.

A magát Csollima-Polgári Védelemnek nevező csoport a honlapján angol és koreai nyelven is közzétett nyilatkozatában, illetve az azt kísérő videofelvételben közölte: Szabad Csoszon néven átmeneti kormányt hoz létre. A Csoszon-dinasztia 1392-től 1910-ig, a japán megszállásáig vezette Koreát. Ezt a több száz évet felölelő történelmi időszakot is a dinasztiáról nevezték el.

„Csoszonnak szabadnak kell lennie, és szabad is lesz” – olvasta fel a nyilatkozatot egy koreai népviseletet hordó nő. „Kezdjetek felkelést ti mindannyian, akik elutasítjátok a rabszolgaságot!” – szólított fel.

Az ellenzéki csoport az észak-koreai nép egyetlen legitim képviselőjének nevezte magát.

„Maradéktalanul annak áldozzuk életünket, hogy felszámoljuk a hatalmas gonoszt” – írták a nyilatkozatban a jelenlegi phenjani rezsimre utalva.

A Csollima-Polgári Védelem csaknem teljesen ismeretlen a nemzetközi színtéren. 2017-ben tűnt fel először, amikor egy videóban bejelentette, hogy védelmébe veszi Kim Dzsong Un Kuala Lumpurban meggyilkolt féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a fiát, Kim Han Szolt. A csoport egyúttal észak-koreai menekülteknek is segítséget nyújt, és a gyanú szerint kapcsolatban állhat a dél-koreai titkosszolgálattal.

A szervezet neve egy mitikus szárnyas lóra, Észak-Korea egyik jelképére utal.