EP-választás: enyhén csökken a néppárti előny

Újabb néppárti tagszervezet indítványozta a Fidesz kizárását az európai pártcsaládból.

A tagállamokban külön-külön készített közvélemény-kutatások eredménye szerint a néppárt 181 mandátumra számíthat a következő ciklusban immár csak 705 tagú képviselőtestületben, míg a második helyezett szociáldemokraták 135 mandátum megszerzésére esélyesek.

Tíz nappal ezelőtt még 183:135 volt a két nagy párt mandátumainak aránya a felmérések alapján.

Változatlan a prognózis a liberális (ALDE), illetve a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakció vonatkozásában, előbbi 75, utóbbi 59 helyre számíthat továbbra is.

Felborult azonban a sorrend a következő három csoport között. A zöldeket már az ötödik helyre mérték, a korábbi 45 helyett 49 mandátummal. A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldalnak (GUE-NGL) 46 helyett 47 helye lehet, a mostani harmadik legnépesebb frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) viszont az előzőleg prognosztizált 51 helyett mindössze 46 mandátumra számíthat a brit képviselők Brexit miatti távozása után.

A Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalomnak (EFDD) 43 helyett 39, a függetlenként politizálóknak 10 helyett 8 mandátumot jósol a közvélemény-kutatás.

Az „egyéb” kategóriába 58 után már 66 képviselőt soroltak, róluk egyelőre nem tudni biztosan, melyik frakcióba fognak beülni, már ha egyáltalán valamelyikbe. Ide tartoznak többek között Emmanuel Macron francia elnök pártjának tagjai is, akik mindazonáltal valószínűleg a liberálisokat fogják erősíteni.

A február 25-i állást tükröző felmérés szerint a 21 magyar képviselői helyből a Fidesz-KDNP-nek 13, a Jobbiknak három, az MSZP-Párbeszédnek három, a Demokratikus Koalíciónak kettő juthat.

A kormánypártok támogatását 53 százalékra, a Jobbikét 13,3 százalékra, az MSZP-Párbeszéd szövetségét 12,3 százalékra, a Demokratikus Koalícióét 8,3 százalékra, a bejutási küszöb alatt az LMP-ét 4,7 százalékra, a Momentumét 3,7 százalékra, a Mi Hazánk Mozgalomét 2 százalékra, a Magyar Kétfarkú Kutyapártét 1,7 százalékra mérték.

Az Európai Parlament kéthetente hasonló felmérést fog közzétenni a május végi választásig, amelyen körülbelül 373 millió állampolgár vehet majd részt az Egyesült Királyság kilépése után is bennmaradó 27 tagállamból.

A Politico brüsszeli híroldal egyébként arról számolt be portugál sajtójelentések alapján, hogy a szintén EPP-tagpárt CDS-PP az európai pártcsalád elnökségének írt levelet a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérve. Indoklásként kiemelték: a Fidesz „nyilvánvalóan, szándékosan bomlasztja az Európai Néppárt egységét és közös céljait”, a nézetkülönbségek pedig túl nagyok ahhoz, hogy fenntartható legyen a jelenlegi állapot.

Előző nap a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), illetve a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) kérte hivatalos levélben Joseph Dault, az EPP elnökét a Fidesz kizárására.