Elhunyt az Oscar-díjas André Previn

A 89 éves karmester és komponista New York-i otthonában hunyt el február 28-án. 

A német-amerikai karmester, klasszikus-, pop- és jazz-zongorista, illetve zeneszerző rövid betegség után hunyt el. Previn leginkább hollywoodi sikerei miatt ismert, de hét évtizedes karrierje során dolgozott a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei vezetőjeként, a Londoni Szimfonikusok, a Houstoni, a Pittsburgh-i Szimfonikusok és a Royal Filharmonikusok karmestereként is.

A XX. század egyik legsokoldalúbb zenei tehetségének tartották, karrierje során egy Pulitzer-díjat, 10 Grammy-t és négy Oscar-díjat kapott. Utóbbiakat a My Fair Lady, az Irma, te édes, a Porgy és Bess, valamint a Gigi című filmekért. A Londoni Szimfonikusok (LSO) közleményben búcsúztak egykori karmesterüktől.

Angliában legtöbben egy humoros klasszikus zenei szkeccs miatt ismerték meg a nevét. Egyedülálló élmény volt mindazon szerencséseknek, akik a közönség soraiban ülhettek, vagy a BBC Rádió 3-as csatornáját hallgatták 2015. jún. 3-án, amikor Rahmanyinov második zongoraversenyét játszotta az utolsó koncertjén.

Viszlát reggel, szeretett barátom. Pihenj a dicsőséges szimfóniákban – búcsúzott tőle a Twitteren volt felesége, Mia Farrow.

André Previn in Memoriam (6.4.1929-28.2.2019) Adagio for Strings

André Previn in Memoriam (6.4.1929-28.2.2019)Adagio for Strings op 11 by Samuel BarberLondon Symphony OrchestraAndré Previn Conductor