Brexit: készenléti tervet fogadott el a spanyol kormány

Készenléti tervet fogadott el a spanyol kormány madridi ülésén arra az esetre, ha Nagy Britannia megegyezés nélküli lépne ki az Európai Unióból. 

„Reméljük, hogy nem kell majd használni” – mondta az elfogadott intézkedéscsomagról Josep Borrell spanyol külügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Szavai szerint erre csak akkor lesz szükség, ha a szigetország „az ablakon át” fog távozni az EU-ból.

„Az alapvető cél, hogy egyetlen brit vagy spanyol állampolgár se maradjon védtelen” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a folytonosságot kívánják biztosítani minden területen.

Az intézkedések egyik legfontosabb eleme a Spanyolországban élő brit és a Nagy-Britanniában élő spanyol állampolgárok jogainak biztosítására vonatkozik.

Eszerint például Spanyolországban 2020 végéig a brit állampolgárok eddigi tartózkodási engedélyei érvényben maradnának, és csak azt követően kellene más kategóriájú személyazonosító kártyát igényelniük, immár nem közösségi állampolgárként.

A spanyol kormány a viszonosság elvét várja el a brit kormánytól, és ennek alapján biztosítaná továbbra is az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférést a területén élő mintegy 300 ezer brit állampolgárnak.

A zavartalan átmenet érdekében a következő egy évben a brit repülőtereket továbbra is uniós célállomásként tekintenék.

Az intézkedéscsomag kiemelten foglalkozik a Spanyolországba ékelt, brit fennhatóság alá tartozó Gibraltáron dolgozó kilencezer spanyol helyzetével, amelyet munkavállalási engedély kiadásával kíván rendezni a kabinet. Munkahelyük elvesztése esetén a spanyol állam munkanélküli ellátást biztosítana ezen dolgozók számára is.

Az állampolgári jogok mellett az intézkedések kiterjednek a kereskedelmi, pénzügyi, vámügyi, jogi és igazságügyi együttműködésekre is Spanyolország és Nagy-Britannia között.

Josep Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy a készenléti terv intézkedései ideiglenesek, és nem a két ország jövőbeli hosszú távú együttműködésének szabályait rögzítik, hanem azt az átmeneti időszakot kívánják rendezni, amely az uniós kilépés után következik.

Az intézkedéseket tartalmazó rendeletnek a spanyol parlamenti pártok jóváhagyását is meg kell kapnia, ahogy a brit kormány egyetértését is.

A spanyol kormány jelenlegi formájában utolsó ülését tartotta pénteken, a parlament március 5-i hivatalos feloszlatása után ügyvezető kormányként működik tovább az április 28-i országos parlamenti választásokig.