Ankara újabb 57 ezer útlevelet érvényesített újra

A török belügyminisztérium pénteken újabb 57 ezer olyan útlevelet érvényesített újra, amelyet a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot alatt biztonsági okból érvénytelenített.

A beszámoló szerint a rendkívüli állapot tavaly július 19-ei feloldása után végzett felülvizsgálat nyomán került sor az enyhítő intézkedésre. Tavaly július végén a török belügyminisztérium már mintegy 155 ezer útlevelet érvényesített.

Akkor olyan emberek úti okmányairól volt szó, akiknek a házastársa ellen a hatalomátvételi incidenst követő megtorlás keretében jogi eljárás indult. A mostani jelentés nem tért ki az érintettek kilétére, de azt közölte, hogy az érvénytelenített útlevelek felülvizsgálata folytatódik.

Ankara a 2016-os puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török származású, muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé, és azóta is megtorlóan lép fel a mozgalom tagjaival szemben. A hivatalos török álláspont szerint a terrorszervezetnek tekintett hálózat tagjai és támogatói hosszú évek alatt szivárogtak be az állami, valamint a magánszférába.

Süleyman Soylu belügyminiszter február közepén egy televíziós interjúban arról számolt be, hogy összesen több mint 500 ezer embert – köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat – vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet a mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

A hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben 289 bírósági per indult, amelyek során legkevesebb háromezren kaptak börtönbüntetést, csaknem kétezren életfogytiglanit. A kormány a rendkívüli állapot alatt törvényerejű rendeletekkel közel 13 ezer állami alkalmazottat bocsátott el a munkahelyéről. A menesztettek közül később nagyjából 7500-at visszavettek állásába.