Százezer migránst nem tud kitoloncolni Németország

Csaknem százezer ember kitoloncolása hiúsult meg Németországban 2015 óta a most ismertetett kormányzati adatok szerint. 

Az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának írásbeli kérdésére megküldött belügyminisztériumi kimutatás szerint a nemzetközi menekültválság elmélyülése, 2015 óta majdnem minden második tervezett kitoloncolást nem tudták végrehajtani a német hatóságok.

A sikeres kitoloncolások száma a 2015-től 2018 végéig tartó időszakban 93 846 volt, a sikerteleneké pedig 93 858. A kudarcba fulladó eljárások száma évről-évre emelkedik, 2015-ben 19 258 kitoloncolásra jelölt embert nem tudtak eltávolítani az országból, 2018-ban pedig már 30 902 főt.

A kudarcba fulladt eljárások arányának folyamatos emelkedése révén tavaly már több sikertelen kitoloncolást jegyeztek fel, mint amennyi sikereset, amire soha korábban nem volt példa – emelte ki a Bild című lap.

A tavalyi sikertelen esetek legnagyobb részénél, 27 636 ügyben az eljárást már az előtt leállították, hogy a kitoloncolásra jelölt személyt átadták volna a szövetségi rendőrség szakembereinek.

További 3266 esetben ugyan sikerült megtalálni az illetőt és meg is kezdődött az eljárás, de kudarcba fulladt. Feltűnően gyakori ok az úgynevezett passzív ellenállás, 2015-ben 177 esetben, tavaly pedig már 1493 esetben volt emiatt sikertelen a kitoloncolás. A belügyminisztériumi kimutatásban egy sor további okot is felsoroltak, ezek közül a Bild kiemelte az öngyilkossági kísérletet, tavaly 42-szer ez volt az oka a kitoloncolás kudarcának.

A tárca kimutatása szerint tavaly év végén mintegy 236 ezer olyan ember élt Németországban, akit jogerősen távozásra köteleztek. Többségük elutasított menedékkérő, de olyan külföldiek is vannak közöttük, akik a vízumuk lejárta után nem hagyták el az országot.

A 236 ezer közül nagyjából 180 ezer embernek nem kell rögtön távoznia, ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek például tanulmányaik miatt vagy azért, mert nem tisztázott a személyazonosságuk, és ezért nincsen úti okmányuk.