Időutazás Izraelbe

Az Izaeli Kulturális Intézet #Izrael70 elnevezésű programsorozatának záró eseményeként 2019. február 26-án megnyitotta az Izraeli (idő)utazás című kiállítását. A tárlat ünnepélyes átadása után friss és egykori Taglit résztvevők meséltek élményeikről. 

A kiállítást annak kurátora és egyben alkotója, Tordai Márton nyitotta meg. Kiállított képei csak félig saját alkotások, hiszen magát a tárlat létrejöttét is a Fürst Istvántól származó egykori fekete fehér képek ihlették. Fürst a ’30-as években készített fotográfiák teljes albumát tavaly ajándékozta az Izraeli Kulturális Intézetnek. A fényképek magával ragadó varázsa inspirálta Mártont arra, hogy Izraeli látogatása során a Fürst-től kapott képek 21. századi helyszíneit, 80 év után újra fényképezze és ’30-as évekbeli önmaguk mellé illessze azokat. Így kerültek egy képkeretbe a nosztalgikus múlt és jelenünk képei.

Úgy tud fennmaradni egy ország, ha nem rombolja le az értékeit és ötvözni tudja a múltat a jelennel és a jövővel- mondta megnyitó beszédében a kurátor.

Fürst Istvának, sajnos nem volt lehetősége személyesen részt venni az ünnepélyes megnyitón, ezért Tordai Márton beszéde részeként felolvasta István levelének megható és kedves sorait.

A megnyitó után friss és a több évvel ezelőtti, első Taglit résztvevői meséltek Izraeli utazásukról. A több mint tíz éve és az alig két hónapja hazatértek egybehangzó véleménye, hogy a tíznapos szentföldi látogatás élménye egész életüket meghatározó utazás. Nem csak az országon belül, hanem saját identitásuk megtalálásának labirintusában is.

Ahogy a kiállítás képei is megmutatják, a múlt megismerése nélkül nem derülnek ki a jelen titkai sem. Ezért, nagyon fontos, hogy fiatal felnőttként mindenki megismerje saját zsidóságát, és megtalálja azokat a történeteket amik az ő életében a legfontosabbak. Erre ad lehetőséget több mint tíz éve a Taglit.

Emellett az utazás célja, hogy minél jobban megismertesse az ország sokszínűségét azokkal a 25 év alatti zsidó származású fiatalokkal, akik még nem jártak Izraelben. A libanoni-szír határtól egészen a sivatagig minden fontos tájat és települést bemutatnak a résztvevőknek. A Taglit résztvevők tíz napot tölthetnek el a  Izraelben, ami alatt számos rendkívül változatos és izgalmas program vár rájuk. A városnézés, múzeumlátogatás (Yad Vashem Holokauszt Múzeum, a Magyar Ajkú Zsidóság Múzeuma), kirándulások, sivatagi és oázis túrák mellett lehetőség van tevegelésre, és tengeri fürdőzésre is. Ezen kívül természetesen mindenki megismerkedhet Izrael sokszínű társadalmával, katonákkal, beduinokkal, és akár holokauszt-túlélőkkel is.