Folytatódik a szír menekültek hazatérése Libanonból

Mintegy 1700 szíriai tért vissza hazájába csütörtökön – jelentette a Hszinhua hírügynökség az an-Nasra libanoni online hírportálra és hatósági forrásokra hivatkozva. A menekültek több libanoni városból indult útnak, hazatérésüket pedig a libanoni biztonsági szervek, illetve több humanitárius szervezet felügyelte.

Újságírók több hazatérővel készítettek interjút, köztük olyanokkal is, akik már hatodik éve éltek Libanonban. Többen közülük arra panaszkodtak, hogy ottlétük alatt nem tudtak állandó munkát találni.

Szíria damaszkuszi nagykövete, Ali Abdel-Karím Ali tavaly év végén megerősítette, hogy Damaszkusz minden módon igyekszik megkönnyíteni állampolgárai hazatérését, a többi közt nem sorozzák be azokat, akik azelőtt menekültek el az országból, mielőtt letöltötték volna a hadkötelezettségüket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) több mint egymillió szíriai menekültet regisztrált Libanonban, Bejrút szerint azonban ez a szám a másfélmilliót is elérheti.

Hazatérésüket igyekszik segíteni a szíriai polgárháború rendezésében érdekelt nagyhatalom, Oroszország is: Moszkva nemrég egy csaknem 890 ezer menekült hazatelepítéséről szóló tervet vázolt fel a libanoni hatóságoknak.
Tavaly decemberben a libanoni hírszerzés vezetője, Abbász Ibrahim azt mondta, 2018-ban körülbelül 110 ezer menekült tért vissza Szíriába Libanonból.

A libanoni vezetésen belül nincs egyetértés az országban lévő szíriai menekültekkel kapcsolatban. Michel Aoun libanoni államfő többször kijelentette, nincs bizonyíték arra, hogy a szíriai menekültek hazájukba visszatérve üldöztetésnek vannak kitéve, Muín al-Maribí libanoni menekültügyi miniszter azonban tavaly év végén azt mondta, értesülései szerint a szíriai kormány több hazatérőt kivégeztetett.
Bejrút többször hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és gazdaságát.

Megfigyelők szerint a menekültek hosszú távú jelenléte azért is különösen érzékeny pont Libanon számára, mert sokan attól tartanak, hogy a szunnita muszlim szíriaiak túlzott mértékű beáramlása megváltoztathatja az ország vallási összetételét, és csökkenthet a síita muszlimok és a keresztények aránya a társadalomban, ami Libanon politikai stabilitását is alááshatja.