A holland Baloldali Zöldek a BDS mellett

A Baloldali Zöldek nevű párt lett az első olyan vezető holland politikai mozgalom, amely Izrael bojkottjára szólít fel — írja a JTA zsidó hírügynökség. Több holland zsidó szervezet is elítélte a lépést.

A holland parlament alsóházának 150 helyéből 14-et birtokló Baloldali Zöldek (Groen Links) nevű párt a februári kongresszusán fogadta el az Izrael elleni bojkottról szóló határozatot.

„A BDS egy legitim eszköz a palesztinok megsegítésére az igazságért való harcukban”

– olvasható a határozat szövegében. Azt is megszavazták, hogy a párt megakadályoz minden olyan törekvést, bármely országban, ahol kriminalizálni akarják a BDS-mozgalmat.

Míg az izraeli termékek bojkottja legális Európában és még számos helyen a világon, addig vannak kivételek is. Franciaországban és Spanyolországban például bírósági döntések szólnak arról, hogy az ilyesfajta bojkott megsérti az antidiszkriminációs törvényeket.

A holland antiszemitizmus ellen harcoló Izrael-barát szervezet, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) határozottan elítélte a döntést.

„A baloldali zöldek könnyen figyelmen kívül hagyják, hogy a gyakorlatban a BDS mindig együtt jár az antiszemitizmussal, emellett sokszor terrorcsoportokhoz is kapcsolódik.”

— közölte a szervezet.

A Likoed Nederland Izrael-barát csoport nyilatkozatában kijelentette: a baloldali zöldek döntésükkel rasszista mozgalommá alacsonyították magukat, hozzátéve, a párt elfelejtett hasonló határozatokat elfogadni Marokkó, Kína, Törökország és Oroszország bojkottjával kapcsolatban, melyeket a nemzetközi közösség mind megszálló hatalmakként tart számon.

A Baloldali Zöldek korábban azért kerültek a magyarországi hírekbe, mert egyik EP-képviselőjük, Judith Sargentini többek között antiszemitizmussal is vádolta a magyar kormányt.