Kóser átvágás – oda az organikusság

Uniós bírósági ítélet szerint nem lehet több organikus kóser hústermékhez jutni Európában. 

Jelentős presztízs és gazdasági vereséget szenvedtek azok a kóser húsfeldolgzó cégek, amelyek organikus termékként értékesítették eddig portékáikat. Egy keddi Európai Bíróság-i döntés értelmében ugyanis nem kaphatnak organikus besorolást az elkábítás nélkül levágott ( a zsidó kóserség vagy az muszlim halal szerint hagyományosan, a nyaki ér átvágásával kivéreztetett ) állatokból származó húsok – jelentették nemzetközi hírügynökségek.

A luxembourgi bírói testület kedden megállapította, hogy az európai organikus logóval ellátott élelmiszerek előállítása során a legmagasabb követelményeknek kell megfelelni, különösen az állatjólét terén. Erre azért kerülhetett sor, mert egy francia állatvédő szervezet évekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy a halal húsok ne kaphassanak organikus besorolást, ezt a kérelmet azonban többszöri fellebbezés után is elutasították, végül az ügyben eljáró törvényszék az Európai Bírósághoz fordult.

Stock Image: PA

Tudományos tanulmányok szerint a kábítás a legkíméletesebb módszer, a rituális vágás során nem lehetséges ugyanilyen mértékben minimalizálni az állatok fájdalmát és szenvedését – mutattak rá az ítéletet ismertető közleményben. Az Európai Unióban általános szabály, hogy az állatot levágás előtt el kell kábítani, ez alól ugyanakkor lehet kivétel vallási okokból.

Zsidó és muzulmán vallási szervezetek szerint a kóser és a halal vágás okozza a lehető leg­ke­vesebb szenvedést az állatnak. Nemrégiben a zsido.com egy különleges összefogásról számolt be, amelyben belga arab és zsidó szervezetek közösen fordultak az alkotmánybírósághoz annak érdekében, hogy szembeszálljanak a tervezett betiltással szemben.