Izrael a tizedik legegészségesebb ország a világon

Az előkelő helyezésben egyebek mellett a mediterrán étkezési szokások is meghatározó szerepet játszottak.

A Bloomberg vasárnap megjelent, a legegészségesebb országokat rangsoroló összeállításában 169 országot hasonlított össze olyan tényezők alapján, mint a várható élettartam, a közegészségügy állapota, illetve és orvosi ellátáshoz való hozzáférés. Az országokat egyéb egészségügyi kockázatok mellett a dohányzás és az elhízás gyakorisága alapján is szankcionálták az összeállítás során.

Korántsem meglepő módon a – listán első, illetve második helyet elfoglaló Spanyolországhoz és Olaszországhoz hasonlóan – Izraelben is gyakori mediterrán étrend is szerepelt a rangsorolás szempontjai között a Bloomberg elemzésében.

Izraeli fogások Fotó: Wikipedia/Young Shanahan

A felmérés tanúsága szerint az extra szűz olívaolajra alapozott és diófélék fogyasztásával kiegészülő mediterrán étrend eredményesebbnek bizonyul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mint a csökkentett zsírtartalmú étrend – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Izraelt a már említett Spanyolország és Olaszország mellett sorrendben Izland, Japán, Svájc, Svédország, Ausztrália, Szingapúr és Norvégia előzte meg a listán.