Európa aktívan készül a Brexitre

Jóllehet az EU-ban maradók többsége szerint a brit távozásnak nem lesz érzékelhető hatása, Csehország a britekről szóló törvény jóváhagyásával készül a megállapodás nélküli Brexit esetére.

Az Európai Unióban élők többsége arra számít, hogy nem lesz érzékelhető hatása a brit tagság megszüntetésének.  Az egyik legnagyobb német közhasznú magánalapítvány, a Bertelsmann megbízásából végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a Brexit után az EU-ban maradó 27 ország lakosságát együttvéve a nagy többség, 61 százalék arra számít, hogy a brit kilépésnek nem lesznek számottevő következményei.

Egyharmad alatti, 27 százalékos mindazok aránya, akik szerint a Brexit miatt rosszabb helyzetbe kerülnek az EU-tagságukat megőrző országok, 12 százalék pedig arra számít, hogy a brit távozás jó hatással lesz a közösségben maradó országokra. A leginkább borúlátóak a hollandok és a lengyelek, körükben 34 százalék, illetve 32 százalék számol azzal, hogy a Brexit károkat okoz az EU-ban maradó országoknak.

Az alapítvány Eupinion nevű uniós felméréssorozatának új kutatásában azt is vizsgálták, hogy az EU-ban maradó államok lakossága szerint milyen hatása lesz a Brexitnek a közösségből távozó országra. A legnagyobb csoport, 44 százalék szerint az Egyesült Királyság rosszabb helyzetbe kerül a kilépéssel, 31 százalék nem számít komolyabb változásra, 25 százalék szerint a távozásnak kedvező hatásai lesznek.

Ebben a kérdésben a németek és a spanyolok a leginkább pesszimisták, 58 százalékuk, illetve 50 százalékuk számít arra, hogy a Brexit rossz lesz a briteknek.

A megkérdezettek pártszimpátiáját vizsgálva erőteljes mintázat mutatkozik a jobboldali populista pártok híveinek körében, ők jellemzően úgy vélik, hogy a britek jól járnak a Brexittel. A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (RN) támogatóinak 52 százaléka, a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga szavazóinak 52 százaléka számít erre, és csupán 10 százalék, illetve 12 százalék gondolja, hogy a Brexit miatt nehezebb lesz a britek élete – áll az alapítvány kutatási jelentésében.

A felmérést a Dalia Research nevű közvélemény-kutató cég végezte el, EU-szerte 11 735 embertől vettek fel adatokat, az eredmények a 14 és 65 év közötti lakosságra nézve reprezentatívak.

Közben Csehország is készül a Brexitre. Amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, Csehország a brit állampolgárokat meghatározott területeken 2020 végéig úgy fogja kezelni, mintha a szigetország továbbra is az EU tagja lenne. Ezt a cseh kormány törvényjavaslata biztosítja, amelyet a képviselőház januári jóváhagyása után szerdán a parlamenti felsőház, a szenátus is megszavazott.

A Wallenstein Palota Prágában Fotó:Wikipedia

A törvényjavaslatot már csak az államfőnek kell aláírnia, ami lényegében formalitásnak tekinthető, mert Milos Zeman korábban közölte, hogy egyetért a jogszabállyal.

Az új előírások szerint Prága olyan jogokat biztosít 2020 végéig az országban élő britek számára, mint amilyeneket a szigetország a területén élő cseheknek biztosít.

Jan Hamácek kormányfőhelyettes és belügyminiszter korábban Prágában azt mondta, hogy

a törvényjavaslat elfogadása nélkül a Csehországban élő briteket a kiválás után úgy kellene kezelni, mint az unión kívüli idegeneket, ami problémás lenne”.

Csehországban jelenleg a belügyminisztérium kimutatása szerint mintegy 8000 brit állampolgár él, közülük mintegy ötezret érintene hátrányosan a megállapodás nélküli Brexit.

A Nagy-Britanniában élő és dolgozó cseh állampolgárok száma a miniszter szerint 40 ezer körül mozog. Más források szerint viszont megközelíti a százezret. „Ha nem fogadtuk volna el ezt a törvényt, veszélyeztettük volna a Nagy-Britanniában élő cseheket. Ezt semmiképpen sem akarjuk” – jegyezte meg Hamácek. Hangsúlyozta, hogy a cseh szabályozást a kölcsönösség elve alapján gyorsított eljárásban dolgozták ki.