Tömegesen dezertálnak a katonák és rendőrök Venezuelában

Több mint 320 venezuelai katona és rendőr dezertált az elmúlt napokban – derült ki médiajelentésekből. 

A kolumbiai bevándorlási hivatal adatai szerint szombat óta 326 venezuelai katonai és rendőr menekült át az országba a venezuelai-kolumbiai határon keresztül – jelentette az El Tiempo című kolumbiai lap kedden.

A kolumbiai bevándorlási hatóságok a vasárnap elrendelt határzárat kedd éjfélig meghosszabbították. A venezuelai katonák szombaton kezdtek dezertálni. A Nicolás Maduro elnök kormányzata aznap lezárta a kolumbiai határt.

A hétvégén a venezuelai-kolumbiai határnál felhalmozódott segélyszállítmányok miatt zavargások törtek ki, melyek során több határállomásban is károk keletkeztek, ezek javítása jelenleg is folyamatban van.

A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása vált a gyújtópontjává a hivatalban lévő államfő és a több mint 50 ország, köztük Kolumbia által is elismert, önmagát ideiglenes államfőnek kikiáltó Juan Guaidó közötti hatalmi harcnak.

A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes venezuelai elnöknek.

A latin-amerikai országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg változatlanul a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro mellett áll.

Eddig csupán kis számú, és jórészt kevés befolyással bíró venezuelai katonatiszt csatlakozott az ellenzékhez, illetve annak vezetőjéhez. Múlt szerdán például Pedro José Chirinos, Venezuela ENSZ-hez delegált helyettes katonai attaséja határolódott el Madurótól.