Jemeni éhínség: már 3 éves lányokat is férjhez adnak

A háború sújtotta Jemenben sok éhező család kényszerül arra, hogy a túlélés érdekében kiházasítsák lányaikat, akik sokszor mindössze háromévesek – adta hírül kedden az Oxfam nagy-britanniai székhelyű globális segélycsoport. A segélyszervezet közölte, hogy sok jemeni folyamodik elkeseredett lépésekhez az éhínség csillapítása érdekében, miután a 2015 óta tartó konfliktus következtében az élelmiszerárak az egekbe emelkedetek, míg a bevételek jelentősen csökkentek. 

Az Oxfam beszélt olyan családokkal, akik otthonaikból Jemen északi részére menekültek, és arra kényszerültek, kiházasítsák lányaikat, hogy élelmet és menedéket tudjanak biztosítani a család többi része számára.

A szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a lányok korai férjhez adása régóta hagyomány Jemenben, de a fiatal, sokszor csupán hároméves lányok élelem miatti kiházasítását az Oxfam megdöbbentőnek nevezte. A lányok korai kiházasítása ugyanis egy kétségbeesett próbálkozás arra, hogy a család élelmet tudjon vásárolni.

A segélyszervezet közlése szerint a fiatal lányokat általában 11 éves korukig óvják meg a házasság elhálásától, de már ezt megelőzően is részt kell venniük férjüknél a háztartási feladatok ellátásában. Az Oxfam említést tett olyan jemeni szülőkről, akik arról számoltak be, hogy azért kényszerültek férjhez adni három-, és kilencéves gyermeküket, mert a testvérek házassági hozománya jelentette az egyetlen lehetőséget a család többi részének életben maradására.

„A háború folytatódásával az emberek egyre elkeseredettebb eszközökkel igyekeznek felülkerekedni a pusztító éhségen” – mondta el az Oxfam jemeni igazgatója. „Arra kényszerülnek, hogy olyan lépéseket tegyenek, amelyek romba döntik gyermekeik életét most és a következő évtizedekre is” – tette hozzá.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres kedde narról beszélt a genfi donorkonferencián, hogy „mintegy 10 millió jemeni csupán egy lépésre van az éhínségtől”.

Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. A szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszik elfoglalták a fővárost, Szanaát és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik.

A világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát kiváltó jemeni konfliktusban 2015 óta mintegy 10 ezren haltak meg, többségükben polgári személyek, és több mint 60 ezren sebesültek meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem végleges adatai szerint. Civil szervezetek szerint a halottak száma ennél jóval magasabb, egyesek szerint akár az ENSZ adatainak ötszörösét is elérik. Mindeközben milliókat fenyeget az éhínség veszélye.