Szlovák külügyminiszter: Sosem volt ilyen jó a magyar-szlovák kapcsolat

„A jelenlegi magyar és szlovák kormány elérte, hogy még soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolatok, mint most, és nincs olyan téma, amelyről ne tudnának tárgyalni.” – hangzott el a két ország külügyminisztereinek hétfői találkozóján

Magyarország és Szlovákia szomszédos és szövetséges országok, és az elmúlt években mindkét oldalon sokat dolgoztak azért, hogy ez a korábban elképzelhetetlen mondat ma kimondható legyen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután szlovák kollégájával egyeztetett.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra is szoros a kétoldalú együttműködés az Európai Unió jövőjét illető legfontosabb kérdésekben, mindkét ország kiállt az illegális migrációval szemben, és továbbra is kiállnak a kötelező betelepítési kvóták bevezetésével szemben. A következő többéves uniós költségvetésről folyó vitákban is egyértelmű az álláspontjuk: az uniós források a közép-európai országoknak a szerződések alapján járnak – mutatott rá.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kijelentette: büszkék arra, hogy a jelenlegi magyar és szlovák kormány elérte, hogy még soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolatok, mint most, és nincs olyan téma, amelyről ne tudnának tárgyalni. Ez a dinamikus párbeszéd előnyére válik az állampolgároknak és a gazdasági együttműködésnek is – vélekedett.