Nyoma veszett Izraelben Bárónak

Báró nevét minden madárbarát ismeri hazánkban. Ő az a gólya, aki a jeladós madarak közül évek óta elsőnek érkezik meg teleléséből.

Idén azonban nem érkezett még hír róla, mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesült szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére.

Aggasztó, hogy a jeladója tavaly megsérült, és akkor attól lehetett tartani, hogy elpusztult a madár, mert a vártnál később érkezett meg őrhalmi fészkébe.

Tavaly az itthon tartózkodása során nem sikerült befogni az őszi indulás előtt a gólyát, így a jeladót nem tudták rajta kicserélni a szakemberek. A hol működő, hol nem működő műszer legutóbb Észak-Izraelből adott hírt róla.

Ősszel megint észhez tért a jeladó, szeptember 25-én még annyit megtudhattunk, hogy a fészkelőhelye felé tart. Észak-Izraelbe meg is érkezett Báró, azóta pedig ott stagnál a jel, így meg kell várnunk a tavaszt, hogy megtudjuk, él-e még a kedvencünk

– mondta a Orbán Zoltán.

A jeladók GPS-GSM rendszeren keresztül működnek, műholdas és telefonos összeköttetéssel. Mivel Afrika jelentős részén gyenge a lefedettség, Izraelben pedig tapasztalataik szerint olykor a terrorizmus elleni küzdelem jegyében technikai trükkökkel hatástalanítják őket, ezért egyáltalán nem biztos, hogy nem csak hibás működésről van szó, hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Az időjárástól függ, mikor indul útnak hazafelé Báró, közben pedig reménykedni lehet, hogy az ország legismertebb gólyájának nem esett baja. A madár tavaly március 11-én érkezett meg az őrhalmi iskola kéményén lévő, bekamerázott fészkébe.

Báró korábbi kalandjairól itt olvashatók izgalmas beszámolók:

báró | Sokszínű vidék

A 24.hu legfrissebb cikkei báró témában.