Kóser Bamba hódíthatja meg Amerikát

Izrael kedvenc ropogtatni valója nagy tervekkel robbantana az amerikai piacon – a cég közben környezettudatosan terjeszkedik. 

Alighanem a legkeresettebb izraeli termék lehet hamarosan Amerikában a Bamba néven legendássá vált mogyoró alapízesítésű száraz ropogtatni való – jelentették a héten izraeli sajtóforrások utalva arra, hogy az 55 éves Osem cég termékével ebben a hónapban jelentkezik első alkalommal az amerikai Wallmart hipermarket üzleteiben.

A cég nem kisebb ambícióval tervezi az amerikai kalandot, mintsem bevenni Észak-Ameria összes élelmiszerboltját – jelentette ki Avi Ben-Assayag, az Osem cég vezérigazgatója a héten Kiryat Gatban, ahol a napokban nyitották meg a cégcsoport harmadik gyárát. Ezzel máris megduplázódik a népszerű harapnivaló mennyisége, így nem lesz probléma ellátni a világ élelmiszerkereskedőit az évi egy-másfél millió zacskónyi termékkel.

Foto: Osem

Amerikában a Bamba kóser termékként száll harcba a ropogtatók óriási piacán, azonban olyan állami segítséggel indulhatnak, amely növelheti a remélt sikeresség esélyét. A Nestlé cégcsoport által birtokolt Osem és top brandje, a Bamba ugyanis az egészséges étkek kategóriájába kapott besorolást az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettől. Lobbi ide vagy oda, tudományosan kimutatható, hogy a Bamba tudja mindazt, amit csak csekély számú riválisa: olyan összetevőkből áll, amely csökkentheti a kisbabáknál gyakran fellépő mogyoró allergiát.

A vállalat terveinek ismertetésekor nem csak az új piacok lehetőségeiról beszéltek optimistán, de büszkén szóltak arról is, hogy a következő években milyen változást hozhat a cég fejlődése a termelő munkások életében is: a hiper modern sztenderdek miatt a világ egyik legkorszerűbb gyára mintegy 55 millió amerikai dollár értékben készült el, újabb 150 embernek biztosítva munkát. A gyárban kialakított technológia miatt a környezeti hatások olyanok lesznek, mintha egy magánház állna a 16 000 négyzetméteres területen. Az energiafogyasztás földgáz alapú lesz, és mivel nincs csatornázás, nem lesz maradék kémiai anyagok kifolyatása sem a környezetbe – ilyen ökológiai lábnyom minimalizációs projekt egyébként ma már alapnak számít az egyre környezettudatosabb Izraelben.