Izrael modern technológiával eteti a világot

Izrael készen áll modern válaszokkal segíteni Földünk élelelemhiányos területeit – erről tartottak konferenciát a zsidó államban.  

Izrael egy étkeztetés-technikai szuperhatalom. Több mint 300 olyan startup cég működéséről tudunk, amelyek alternatív módszereikkel állnak rendelkezésére – mondta Sahar Yazdanpur a múlthéten szervezett konferencia lebonyolítójának, az Izrael Export Intézetnek a vezetője – számolt be a Ynetnews.com cikke.
A rendezvény apropója egy olyan nemzetközi ismeretcsere volt, amelynek kertein belül izraeli cégeket és azok megoldásait próbálta promotálni az exportért felelős állami hivatal. Idén is több százan érkeztek tucatnyi országból, elsősorban Dél-Amerikából és Afrikából, de jöttek piaci szereplők és kutató intézetek Ausztráliából vagy Európa más országaiból is – olvasható a lap beszámolójában.
Foto: LEDOMSTOCK/Shutterstock
Manapság szemtanúi vagyunk mi is annak, miként apadunk ki a terészetes élelemforrásainkból. Csökken a termékek, az ételek és a megművelhető területek kapacitása is – hangsúlyozta köszöntő beszédében Sahar Yazdanpur, aki szerint 2050-re 9.5 milliárd lakosa lesz bolygónknak, ugyancsak tovább nehezítve életünket. Ha így lesz, akkor akár 70%-ban is emelkedik majd a jelenlegi ételfogyasztás aránya – hangsúlyozta a szakértő.

A konferencián felvonultatott cégek sokasága tett hitet azért, hogy a következő évtizedekben különféle típusú alternatív megoldásokkal igyekeznek majd orvosolni a problémát. Lesznek, sőt már most is vannak olyan vállalkozások, amelyek ételkiegészítő termékeket forgalmaznak vagy olyanok, amelyek gyártásai kiterjednek alternatív protein termékekre épp úgy, mint cukortartalmat csökkentő eledelekre.

Az elmúlt 20 évben a konferenciát szervező Izrael Export Intézet szoros együttműködésben a Külföldi Kereskedelmi Hivatallal és a Gazdasági Minisztériummal számos alkalommal tudott sikerrel lobbizni országuk startup cégeinek promotálásával. Nem volt ez másképp ezen a mostani rendezvényen sem, ahol újra egymásra találhatott a nemzetközi szakma és a friss izraeli tudásbázis.