EP-választás: Macron pártja végezhet az élen Franciaországban

Bár Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója hatalmasat zuhant megválasztása óta, a felmérések azt mutatják, hogy pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) végezhet az élen a májusi európai parlamenti választásokon Franciaországban.

Az elmúlt napokban közzétett felmérések (Ipsos, Harris) szerint ha most tartanák az EP-választásokat, az elnök pártja 22-24 százalékkal végezne az élen a 19-20 százalékos támogatottságú Marine Le Pen vezette, radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) előtt.

A Libération című napilap úgy értesült, hogy a Brexit március 29-re várt életbe lépése előtt néhány nappal kívánja Macron a megújult európai projektjét bemutatni, amelyet a 2016-ban Brüsszel ellen kampányoló brit erők „Szerezzük vissza az ellenőrzést!” jelszava ihletne azzal a különbséggel, hogy a francia elnök az Európai Unió feletti ellenőrzés visszaszerzését kívánja meghirdetni, válaszul a sárgamellényes tüntetéseken felszínre tört társadalmi elégedetlenségre.

Az elitellenes szociális mozgalom támogatóit ugyanis a francia kormány és elemzők is a Brexitre szavazók francia változataként értelmezik.

Jóllehet a francia elnök továbbra is a haladók táborába sorolja a pártját, már nem a nacionalisták és a progresszívek között tavaly nyáron megfogalmazott ellentét lesz a kampány középpontjában. A sárgamellényesek megmozdulásai nyomán Emmanuel Macron inkább a Sorbonne-on elhangzott beszédében megfogalmazott szuverén és védelmező Európa létrehozását fogja a zászlajára tűzni – hangsúlyozta a Libération.

A francia kormánypárt a hivatalos kampányt április előtt nem akarja elindítani, mert meggyőződése, hogy a franciákat csak április közepétől kezdi érdekelni az EP-választás, amelyet Macron pártja mindenképpen szeretne megnyerni.

Az LREM listáján induló 79 jelölt nevét feltehetően csak március végén teszik közzé, miközben a többi párt már az év elején megkezdte a kampányát, de a listáik élére – a megújulás jegyében – kezdő, a nagyközönség számára ismeretlen fiatal politikusokat állítottak Jordan Bardella (Nemzeti Tömörülés), Manon Aubry (Lázadó Franciaország) és Francois-Xavier Bellamy (Köztársaságiak) személyében. A Libération úgy tudja, hogy velük szemben Emmanuel Macron egy tapasztalt és ismert politikust szeretne látni a pártja listája élén, amelynek jelenleg nincsenek képviselői Brüsszelben.