Dore Gold: Irán és Oroszország nem természetes szövetségesek

A Jerusalem Center for Public Affairs izraeli kutatóintézet igazgatója a közelmúltban megrendezett tudományos konferencián kifejtette, Moszkva nagyon is megérti Izrael iráni fenyegetésre választ adó szíriai akcióinak szükségességét. 

Dore Gold több korábbi izraeli kormányban látott el diplomáciai tisztségeket. Ariel Saron és Benjamin Netanjahu első miniszterelnöksége alatt tanácsadóként működött, majd 2015-ben Netanjahu kinevezte az izraeli külügyminisztérium vezetőjének, mely tisztséget egészen 2016 októberéig látott el. Jelenleg a Jerusalem Center for Public Affairs diplomáciai kutatóintézet igazgatója. 

Gold a herzlijai interdiszciplinális konferencián elmondta, véleménye szerint erőteljes megállapodás van Izrael és Oroszország között Izrael Szíriában iráni célpontok ellen folytatott akcióival kapcsolatos szabadságáról. Azonban ezzel kapcsolatban nagyon komoly kihívások adódtak kommunikációs elakadásokból fakadóan.

Az igazgató szerint a probléma megoldásához vezető első lépés az lenne, ha belátná az izraeli fél, hogy az irániak és az oroszok nem természetes szövetségesek. Oroszország elsőszámú konfliktusa a régióban a szunnita muszlimokkal és országaikkal (pl.: Pakisztán, Szaúd-Arábia) van, hiszen ők támogatták a mudzsahidokat a Kaukázusban.

Nagy hibát követnek el azonban azzal, mutat rá Gold, hogy Iránra nem figyelnek oda.

„Bármely közel-keleti főiskolás diák felvilágosíthatja őket arról, hogy az iráni síita szélsőségesek évek óta támogatják a szunnita szélsőségeseket, és hogy a szunnita országok elleni fellépés, a szíriai síita beavatkozás támogatása előbb-utóbb visszaüthet Oroszországra”

A kérdésre, hogy hogy Oroszország befolyása alatt akarja-e tartani Szíriát, és hogy az iráni fél segíteni fogja-e őket ebben, Gold rámutatott, sok függ attól, miért is vannak az oroszok az országban. Azért vannak ott, hogy megmutassák, Amerikával ellentétben ők nem hagyják magára szövetségeseiket? Vagy talán globális pozíciójukat akarják megszilárdítani az USA-val szemben? Esetleg, mivel a csecsenek és a mudzsahidok részt vesznek a szír konfliktusban is, így a dzsihadista iszlám győzelme közvetlenül érintené biztonságukat?

A kutatóintézet vezetője nem tudott pontos választ adni arra, miért nem fékezi meg Oroszország az irániakat, mikor látja, orosz érdekeket is sért az izraeliek folyamatos iráni célpontokat támadó magatartása, azonban leszögezte, véleménye szerint az orosz hozzáállásban a jövőben jelentős változás állhat be.

„Nem olyan szövetségesek ők, akik hosszútávú együttműködésre terveznek. Szerintem lesz majd olyan esemény, ami elszakítja majd őket egymástól.” 

Gold szerint sok múlhat a beharangozott amerikai csapatkivonásokon is Szíriában.

Nem egyértelmű például, hogy a komoly stratégiai elhelyezkedésű, Bagdadot és Damaszkuszt összekötő úton található, Al-Tanf amerikai bázist is kiürítik-e, mert ellentmondásos hírek terjengenek arról, hogy a bázist érinti vagy nem érinti a csapatkivonás.  A bázis rendkívül értékes lenne Irán számára, mivel az ott állomásozó 200 amerikai katona eddig nagy akadályt jelentett a terveik megvalósítását érintően.

Hogy mit akar Izrael a régióban? A diplomáciai szakértő szerint azt amit eddig is: Irántól megszabadulni, és Oroszországot rávenni, ne avatkozzon bele a szíriai hadműveletekbe. Hogy Amerika ebben mit tud segíteni csökkentett helyi haderejével az kérdéses, azonban az elnök utalt rá, hogy iraki haderejét használhatja esetleges nyomásgyakorlásra problematikus szír fejlemények esetén.

Dore Gold Oroszországot inkább status quo erőnek tartja, amin azt érti, hogy elérte, amit el akart érni a térségben, és most meg akarja őrizni a szíriai helyzetét. Irán továbbra is forradalmi erő, és nem csak saját haderővel operál.

„Szíriában a legjelentősebb tényezőt az afgán, pakisztáni és az iraki síita milíciák jelentik, de ők nem piszkálják az orosz érdekeket. Amennyiben valamely iráni törekvés  valamikor mégis veszélybe sodorná az orosz status quot a régióban, komoly konfliktusra van esély.

Egyelőre a törékeny „szövetséget” a két ország között az izraeli akciók okozta kellemetlenségek nem veszélyeztetik, de a jövőben minden bizonnyal lesz olyan incidens zárta gondolatait Gold.