Meghalt Stanley Donen, az „Ének az esőben” című film rendezője

Meghalt Stanley Donen Hollywood leghíresebb musicaljeinek, köztük az „Ének az esőben” című filmnek a rendezője és társrendezője, koreográfusa – közölte fia, Mark Donen.

94 éves korában New York-i otthonában szívrohamot kapott – tette hozzá fia.  Donen zsidó családba született, ifjúkora óta ateistának tartotta magát.

Ő volt Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője, az 1940-50-es években olyan világsztárokkal dolgozott, mint Fred Astaire, Gene Kelly, Cary Grant, Audrey Hepburn, Gregory Peck.

Stanley Donen az Arany Oroszlán életműdíjjal a 61. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2004 szeptember 11-én / Fotó: EPA

Pályafutását táncosként kezdte a New York-i Broadwayn, ahol 1941-ben először szerepelt együtt színpadon Gene Kellyvel. Később együtt koreografálták és rendezték az Egy nap New Yorkban című zenés filmet, amelyet 1949-ben mutattak be a mozik Kellyvel és Frank Sinatrával a főszerepekben. A 25 éves Donannak ezt volt az első filmrendezése.

„Kelly volt a felelős a film összes táncmozdulatáért, én álltam a kamera mögött”

– nyilatkozta egykoron.

Első önálló rendezése 1951-ben a Királyi esküvő volt Fred Astaire-rel a főszerepben. 1952-ben ezt követte az Ének az esőben Gene Kellvel, Debby Reynoldsszal és Donald O’Connorral.

Singing In The Rain – Singing In The Rain (Gene Kelly) [HD Widescreen]

Singing In The Rain – Singing In The Rainperformed by Gene KellyHD 720p Widescreen Upscaled and Cropped

1957-ben forgatta Audrey Hepburnnel és Fred Austaire főszereplésével a Mókás arcot.

Donant kilencszer jelölték Oscar-díjra, ám végül 1998-ben az Amerikai Filmakadémia életműdíját kapta meg. 2014-ben a velencei filmfesztivál is életműdíjjal tüntette ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.