Mark Kelly volt amerikai űrhajós pályázik John McCain szenátori helyére

Arizona szövetségi állam szenátora akar lenni a Demokrata Párt színeiben Mark Kelly volt amerikai űrhajós, aki szombaton Tucsonban megindította választási kampányát a 2020-as választásra. Mark Kelly, aki soha semmilyen hivatalt nem töltött be, az első demokrata párti jelölt, aki megkezdte kampányát. 

Az arizonai Tucson nem véletlenül lett a kampányindító helyszíne, itt követtek el egy majdnem végzetes támadást Kelly felesége, Gabrielle Giffords kongresszusi képviselő ellen 2011-ben, egy élelmiszerboltban. A merényletben hat ember vesztette életét. Giffords fejlövést kapott.

Arizona szenátora 2018. augusztusi haláláig a republikánus John McCain volt, helyére Martha McSallyt, az állam volt kongresszusi képviselőjét nevezte ki ideiglenesen a párt vezetése.

Kelly, aki vadászpilóta volt az első öbölháború idején, ikertestvérével, Scott Kellyvel lett a NASA asztronautája. Tíz év alatt négy űrrepülésben vett részt, 2011-ben ő volt az Endeavor űrsikló parancsnoka.

A felesége elleni merénylet után a fegyvertartás megszigorításáért folytatott kampányt Giffordsszal, valamint részt vett az amerikai űrkutatási hivatal ikerkutatásaiban. Amikor testvére Scott Kelly, a Nemzetközi Űrállomáson volt, ő a Földön vett részt azonos orvosi tesztekben, hogy jobban feltárják a hosszú távú súlytalanság hatásait az emberi szervezetre.

Szenátusi választási kampányának középpontjába Kelly a klímaváltozás, az egészségügy, a felsőfokú tanulmányok lehetőségei, a fegyvertartás és a bevándorlás kérdéseit állította. Február 12-én jelentette be szándékát a választáson való indulásra, a következő 24 órában mintegy egymillió dollárnyi támogatást gyűjtött ehhez.