Legalább 150 életet követel a pancsolt-szesz Indiában

A hatóságok vizsgálják a mérgező ital pontos összetételét, illetve próbálják felderíteni az eredetét és elfogni a felelősöket. Eddig 16 embert vettek őrizetbe.

Már legalább 150 ember vesztette életét India egyik északkeleti államában mérgező pancsolt szesz fogyasztása miatt – közölték vasárnap a hatóságok.

Asszám államban három különböző kórházban továbbra is több mint 170 embert ápolnak a mérgezés tüneteivel. Új páciensek is érkeznek még, akiknek két nappal a pancsolt alkohol fogyasztása után lettek panaszaik.

A hivatalos tájékoztatás szerint teaültetvényeken dolgozó munkások ittak az illegálisan előállított alkoholból csütörtökön, miután kézhez kapták munkabérüket.

Az asszámi tömeges mérgezés előtt mindössze két hete történt hasonló tragédia Észak-Indiában, Uttar Prades és Uttarakhand államokban. Akkor több mint száz ember halt meg az illegálisan készített, mérgező hatású szesz fogyasztása miatt.

Indiában széles körben elterjedt a pancsolt italok fogyasztása, ugyanis sokkal olcsóbbak az import áruknál és a bevett indiai márkáknál. A nemzeti bűnügyi nyilvántartási hivatal szerint átlagosan körülbelül ezer ember hal meg évente Indiában illegálisan készült szesz miatt, főleg a társadalom szegényebb rétegéből. Ezeket az italokat általában rossz minőségű alapanyagokból, ipari alkoholból és egyéb mérgező szerekből keverik ki.