Orbán Viktor Egyiptomba utazott az EU-Arab Liga csúcsértekezletre

A magyar miniszterelnök részvételével a biztonságról, a migrációról és a gazdasági fejlődésről tárgyalnak az Európai Unió és az Arab Liga vezetői Sarm-es-Sejkben.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben vasárnap kezdődő kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Sarm-es-Sejk, 2019. február 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik Sarm-es-Sejkbe 2019. február 24-én. A kormányfõ az Európai Unió és az Arab Liga elsõ alkalommal megrendezett csúcstalálkozójára érkezett az egyiptomi városba. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Arab részről a vendéglátó Abdel-Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök mellett a meghívott 21 országból 13 állam- vagy kormányfő lesz jelen a csúcstalálkozón, köztük a tunéziai és az iraki államfő, a palesztin elnök, valamint a szaúdi és a bahreini király.

A tárgyalásokat három csoportba szervezték: az Európa és az arab országok közötti gazdasági együttműködés, a globális kihívások és a regionális kérdések. Elemzők nem számítanak nagyobb előrelépésekre, mivel az európai országok megosztottak a migráció kérdéseiben, az arab országok pedig még mindig a 2011-es „arab tavasz” következményeivel küzdenek.