Szaúd-Arábia nagykövetnőt küld Washingtonba

Ríma bint Bandár bin Szultan bin Abdel-Azíz hercegnő a korábbi washingtoni nagykövet lánya.

A döntés már annak fényében is figyelemre méltó, hogy Szaúd-Arábiában a nők jogi helyzete rendkívül problémás, családjuk férfitagjainak engedélyéhez kötött minden döntésük. Nagy eredményt jelentett e téren tavaly, hogy a szaúdi nők sok év után végre a volán mögé ülhettek.

Azonban többek között továbbra sem nyithatnak, vezethetnek bankszámlát, nem vásárolhatnak ingatlant, nem szállhatnak repülőgépre egyedül, és nem dönthetnek házasság illetve válás kérdésében.

A George Washington Egyetemen tanult hercegnőt a Forbes Middle East magazin egyik listáján, a 200 legbefolyásosabb arab nőt felsoroló névsorban a 16. helyre teszi. Korábban a trónörökös tanácsadó irodájában dolgozott, majd a sportminisztérium tervezési és fejlesztési államtitkára lett, és a csapatsportok szaúdi szövetségének elnöke. Sokat tett a nők sportolásáért az országban a hírügynökség szerint.

Hálid bin Szalmán herceg 2017 óta volt az ország washingtoni nagykövete. Védelmi miniszterhelyettesként bátyja helyettese lesz, mert Mohamed bin Szalmán herceg a végrehajtó hatalom irányítása mellett a védelmi tárca birtokosa is 2015 óta, amikor apjuk, Szalmán bin Abdel-Azíz király lemondott a trónról.

Az új nagykövet előtt komoly feladat áll, hiszen jelentősen megromlott az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia szövetségesi viszonya a Hasogdzsi-gyilkosság miatt.