A japánok nemet mondtak egy új amerikai bázisra

Az okinavai szavazók túlnyomó többsége, több mint hetven százaléka elutasította a vasárnap tartott nem kötelező érvényű referendumon egy új amerikai támaszpont létrehozását a Japánhoz tartozó déli szigeten – közölte a helyi sajtó.

A választói részvétel 52,48 százalék volt. A helyi prefektúra kormányzata szerint alátámasztja a népszavazás legitimációját az, hogy a voksolók több mint fele járult az urnák elé.

Abe Sinzó japán miniszterelnök kiemelt kormányzati terve, hogy engedélyezze Washingtonnak egy új katonai bázis létrehozását Okinava északi részén. Az új bázis átvenné a kifejezetten kedvezőtlen helyen – a sziget közepén, lakott területen – fekvő futenmai tengerészgyalogsági támaszpont funkcióját. Az okinavai lakosok zöme azonban semmilyen amerikai támaszpontot nem szeretne a szigeten.

Vasárnap Abe kijelentette, hogy kormánya elkötelezett a terv megvalósítása mellett.

Tavaly szeptemberben Tamaki Denny volt ellenzéki képviselő nyerte az okinavai kormányzóválasztást. Tamaki határozottan ellenzi az új amerikai támaszpont építését a japán szigeten, s sürgette a tokiói vezetést, tartsa tiszteletbe az okinavaiak akaratát.

Szakértők feltételezik, hogy a leendő bázis helyszíne alatt egy aktív földtani törésvonal fut, míg környezetvédők attól tartanak, hogy az építkezések kárt tennének a növényzetben és állatvilágban, illetve a korallzátonyokban.

A Japán területének alig egy százalékát kitevő Okinavát a második világháborút követően szállta meg a győztes Egyesült Államok, és csak 1972-ben került vissza a szigetországhoz. A stratégiai helyzetű szigeten állomásozik a Japánban jelenlévő 47 ezer amerikai katonai körülbelül fele, és a helyieknek nincs ínyére a kényszerű együttélés.