Szükségállapotot hirdettek Szudánban

Az egyik legjelentősebb ellenzéki csoport szerint a szükségállapot kihirdetése csak újabb tiltakozó tüntetéseket fog kiváltani a hatalom ellen.

Omar el-Besír szudáni elnök szükségállapotot hirdetett ki pénteken egy éves időtartamra az egész országra vonatkozóan, és ügyvivő központi kormányt nevezett ki, amelyben egyes volt miniszterek megtarthatták posztjukat. Leváltotta a szövetségi államok kormányzóit, és helyükbe katonákat ültetett. Mindezeket egy tévébeszédben jelentette be.

December óta rendszeresen vannak tüntetések az afrikai ország fővárosában és több vidéki városban – derül ki az MTI közleményéből. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozás hamar kormányellenes színezetet kapott, és egyre többen követelték a harmadik évtizede hatalmon lévő Omar el-Besír távozását a hatalomból.

Az elnök és kormányának vezető tisztségviselői az utóbbi hetekben békülékenyen nyilatkoztak a megmozdulásokról, és ígéretet tettek a börtönbe vetett demonstrálók szabadon engedésére is, a biztonsági erők azonban továbbra is szétvertek minden tüntetést és folytatták a letartóztatásokat. Már legkevesebb 60 ember meghalt az összecsapások során.

Besír bejelentése szerint arra utasította a parlamentet, hogy halassza el annak az alkotmánymódosító törvénynek a megalkotását, amely lehetővé tenné, hogy egy államfő korlátlan ideig újraválasztható legyen. A tervezetet az elnök Nemzeti Kongresszus Pártja decemberben terjesztette be. Az államfő bejelentette egyúttal, hogy lemond a párt elnöki tisztségéről.

Besír beszéde bizonyosan nem csillapította le az ellenzéki szervezeteket. Az egyik legjelentősebb ellenzéki csoport, a Nemzeti Konszenzusos Erők közölte, hogy a szükségállapot kihirdetése csak újabb tiltakozó tüntetéseket fog kiváltani, és fogadkozott, hogy addig folytatják a küzdelmet, amíg meg nem döntik az elnök hatalmát. Újabb tüntetésekre szólított fel egy szakmai szervezet is. Az ellenzéki pártok már korábban közölték, hogy négy évig átmeneti kormányt akarnak, majd szabad választásokat.

Besír egy katonai hatalomátvétel után került hatalomra 1989-ben. 2010-ben és 2015-ben választásokat nyert. Mindeddig nem mutatta jelét annak, hogy hajlandó volna megválni a hatalomtól, de tett már olyan kijelentést, hogy változásokat csak békés úton, a szavazófülkékben lehet kezdeményezni. Januárban azzal vádolta meg a tüntetőket, hogy az „arab tavasz” felkeléseit próbálják utánozni, és figyelmeztette őket, ne próbálják káoszba sodorni az országot.

Az ország gazdasága 2011 óta gyengül, miután Dél-Szudán kivívta függetlenségét és elszakadt Szudántól, amely így elvesztette olajkitermelésének háromnegyedét.