Macron: közös agrárpolitika kell

Összefogást és mobilizációt szorgalmazott a közös agrárpolitika megőrzése érdekében a francia elnök.

Három hónappal az esedékes európai parlamenti (EP) választások előtt Emmanuel Macron francia államfő a nagyhatalmak „offenzívájával” és egyes tagállamok „újraállamosítási” kísérleteivel szemben is felszólított szombaton a párizsi mezőgazdasági kiállítás (Salon de l,Agriculture) megnyitóján tartott közel egyórás beszédében.

„Az európai mezőgazdaság evidencia, de most veszélyben van, egyrészt kívülről, olyan nagyhatalmak által, mint Oroszország, Kína vagy az Egyesült Államok, amelyek nem haboznak offenzív stratégiákat alkalmazni azért, hogy ránk kényszerítsék saját normáikat” – mondta a köztársasági elnök, aki szerint ha „engedünk a széthúzás szellemének, öt, tíz, tizenöt év múlva nem fogjuk többé tudni szavatolni a követhető, minőségi és egészséges élelmiszerellátást. Egyetlen gazda, egyetlen fogyasztó sem szeretne nem európaiak diktátumaitól függeni”.

A megnyitón jelen volt Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos és Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás (Brexit) ügyében felelős főtárgyalója is. Ők is hallhatták, ahogy Macron kiáll a közös Unióért:  „Az európai mezőgazdaságot belülről is veszély fenyegeti, mert azok, akik azzal az ürüggyel, hogy a közös uniós agrárpolitika (KAP) nem tökéletes, és nem jelent számukra prioritást, szeretnének újraállamosítani, és szeretnék a KAP-ot a minimumra korlátozni” – fogalmazott az „ipari, környezetvédelmi és élelmiszerellátási szuverenitásának” érdekében szólva.

Azt is leszögezte, hogy Franciaország a KAP elsőszámú haszonélvezőjeként nem fogja engedni az uniós agrárbüdzsé csökkentését. Az új KAP-nak a francia elnök szerint a fiatal gazdák felé tett „három ígéretet” kell teljesítenie: a gazdák és a fogyasztók védelmét, az átállást egy ökologikusabb termelésre, valamint a kutatások támogatását a generációváltás kérdésének megvitatásával.