Elhunyt Hilde Zadek, a 20. század egyik legjelentősebb operaénekesnője

A bécsi opera egykori dívája a németországi Karlsruhéban, 101 évesen halt meg – közölte a Bécsi Állami Operához.

Dominique Meyer főigazgató szerint Zadek oly mértékben meghatározta az operaház második világháború utáni arculatát, mint csak kevesen mások, a „legendás pedagógus” nemzedékeken hagyott nyomot.

Hilde Zadek megkapta a kamaraénekesi (kiváló énekművész) rangot, egy Németországban és Ausztriában odaítélt magas állami elismerést, amely hasonló a korábbi udvari énekesi címhez.

Az énekesnő 1917. december 15-én született a mai Lengyelország területén, Brombergben (ma Bydgoszcz). Családja 1935-ben menekülni kényszerült Németországból.

Zadek a második világháborút Palesztinában vészelte át, zenei és énekművészi tanulmányait Jeruzsálemben végezte. 1947-ben csatlakozott a bécsi operaház társulatához, amelynek hamar egyik oszlopos tagja lett.

Az osztrák főváros dalszínházának elsőszámú Aidája volt két évtizeden keresztül, de emlékezetes teljesítményt nyújtott Tosca és Ariadne szerepében is. 1947 és 1971 között összesen 37 opera 39 szerepében lépett fel. A Staatsoperben utoljára 1971-ben énekelt, A walkürben. A színpadtól való visszavonulás után énektanárként dolgozott Ausztriában és külföldön. Nemzetközi énekverseny viseli a nevét.

Hilde Zadek „Arie der Leonore” Leonore

Hilde Zadek singt die „Arie der Leonore” aus Leonore von Ludwig van BeethovenWiener Symphoniker Dirigent: Ferdinand Leitner