A családokhoz fordulva startolt a lengyel kormánykampány is

Az őszi országos-, és a tavaszi EU-s választások miatt ma hivatalosan is beindult a lengyel kormánykampány, amely legfőbb ígéreteit a családoknak címezte. Az 500+ családtámogatási program első gyermekekre való kiterjesztését, extra nyugdíjkifizetést, 26 éves korig jövedelemadó-mentességet, valamint a jövedelemadó-kulcsok csökkentését ígérte a lengyel kormánypárt a szombaton Varsóban tartott választási nagygyűlésen – közölte az MTI.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) rendezvényével hivatalosan is elindították a kampányt Lengyelországban. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke beszédében kifejtette, hogy a választások az egyenlőségről és a szabadságról szólnak. Szerinte „akadnak, akik ma meg akarják fosztani a lengyeleket (…) a szólásszabadságtól, sőt a lelkiismereti és a vallási szabadságtól”.

Foto:IntelliNews

A pártelnök kihirdette az eddigi kormányreformokat folytató választási programot, elsőként azt, hogy július elejétől az elsőként születő gyermekekre is kiterjesztik az 500+ nevű családtámogatási programot. Ennek alapján 2016 óta a második és a további 18 éven aluli gyermek után havi 500 zlotys (36 ezer forintos) támogatás jár.

A pályakezdő, 26 év alatti munkavállalókat a jövedelemadó megszüntetésével segítik, az idősebbeket pedig a május elején kifizetendő, amolyan 13. havi nyugdíjjal támogatják. Utóbbi a minimálnyugdíj összegére rúg, vagyis 1100 zlotyt (mintegy 81 ezer forint) kapnak a nyugdíjasok. Emellett csökkentik a jövedelemadó-kulcsokat is – sorolta a PiS elnöke.