Több intézkedést hozott az iraki hadsereg a terroristák beszivárgása ellen Szíriából

Megtiltották az iraki hatóságok a lakosoknak, hogy a szíriai határhoz közeli részekre menjenek szarvasgombát szedni, mert attól tartanak, hogy így a szomszédos országból menekülő dzsihadisták közéjük vegyülve juthatnak be iraki területre – közölték iraki katonai források, hozzátéve, a határőrizetet is megszigorították.

Az EFE spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozatában Mohamed ad-Dulajmi ezredes azt mondta, a tilalommal meg akarják akadályozni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai az irakiak között elvegyülve iraki területre szivároghassanak át.

A kezdődő szarvasgomba-szezon idén is a térségbe vonzott sok embert, akik számára az értékes gombafajta fontos megélhetési forrást jelent.

Az al-Arabíja szaúdi tulajdonú, pánarab tévécsatorna magukat megnevezni nem kívánó iraki katonai forrásokra hivatkozva pénteken azt közölte, hogy a Szíriából menekülő terroristák egyebek mellett nomád pásztoroknak öltözve, illetve titkos alagutakon keresztül igyekeznek Irakba átjutni. A tévécsatorna értesülései szerint az iraki hadsereg erősítést küldött a határ őrizetére.

Az Irakkal szomszédos szíriai tartományban, Deir ez-Zórban az SDF csapatai eközben végső támadásra készülnek a terroristák utolsó megmaradt zárványa, Baghúz ellen.